Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije okovan tradicijama

Papa objavio nominaciju 20 novih kardinala, uveo i novitete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo u nedjelju je imenovao 20 novih kardinala diljem svijeta koji će postati dio elitne skupine na vrhu hijerarhije Rimokatoličke Crkve, a među njima je njih 15 koji imaju manje od 80 godina te će biti dio konklave koja će nakon njegove smrti ili odreknuća birati novog papu.

Jorge Bergoglio objavio je popis s imenima novih kardinala, koji će biti ustoličeni 14. veljače u Vatikanu na konzistoriju, tijekom tradicionalnog nedjeljnog angelusa, prenose agencije Reuters i AFP.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj audijenciji

Prije godinu dana 78-godišnji argentinski papa je imenovao prvih 19 kardinala. Petnaest kardinala s pravom biranja Franjinog nasljednika dolazi iz Italije, Francuske, Portugala, Etiopije, Novog Zelanda, Vijetnama, Meksika, Mianmara, Tajlanda, Urugvaja, Španjolske, Paname, Zelenortskih Otoka i Tonga.

Na prvoj misi 2015. papa iznenadio vjernike - 'Tko od vas zna kada je kršten?'

Prvi put su među "kardinalima biračima" kardinali iz Mijanmara, Tonge i Zelenortskih Otoka, istaknuo je vatikanski glasnogovornik, podsjetivši na želju Pape da Kolegij kardinala bude odraz univerzalne prirode Crkve. Među kardinalima koji će ući u konklavu je i francuski kardinal Dominique Mamberti, bivši ministar vanjskih poslova Vatikana.

Kako je kazao Federico Lombardi, Papa se ne smatra "okovanim za tradiciju" da bi samo vodeći gradovi u svijetu automatski trebali podariti kardinale koji bi vodili Kolegij. Samo jedan od 15 kardinala birača je iz Kurije, središnje vatikanske administracije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene