Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obratio se mnoštvu

Na prvoj misi 2015. papa iznenadio vjernike - 'Tko od vas zna kada je kršten?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo je početak 2015. obilježio u četvrtak molitvom za mir, pozivajući narode svih vjera i kultura da se ujedine i bore protiv suvremenog ropstva i trgovine ljudima te istaknuo na svojoj prvom misi u 2015. da svatko ima Bogom dano pravo na slobodu, prenose agencije dpa i Reuters.

"Mir je uvijek moguć, ali ga moramo tražiti. Molimo za mir", rekao je Sveti Otac obraćajući se mnoštvu od pedesetak tisuća vjernika okupljenih na rimskome Trgu svetog Petra, među kojima su mnogi nosili balone i transparente s porukama mira.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Objavio Vatikan Papa Franjo u posljednji tren otkazao sudjelovanje u važnoj procesiji Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način

Papa Franjo je nešto ranije predvodio misu kojom je proslavljen Svjetski dan mira koji se ove godine obilježava uz geslo "Ne više robovi, nego braća i sestre".

"Bog nas sve poziva na slobodu, svi smo pozvani da budemo sinovi i kćeri i svatko je po svojoj odgovornosti pozvan da se bori protiv suvremenih oblika ropstva. Svi narodi, kulture i religije, udružimo svoje snage", poručio je.

Papa molio za vjerske slobode, podsjetio na progonjene kršćane

"Ne više robovi, jer ratovi nas pretvaraju u robove", obrazložio je Papa.

U tradicionalnoj novogodišnjoj poruci koju je tijekom angelusa uputio s balkona Bazilike svetog Petra, 78-godišnji Papa se više puta udaljio od pripremljenog teksta pozivajući vjernike da obnove svoj krsni zavjet, što je česta tema njegova gotovo dvogodišnjeg pontifikata.

"Tko od vas zna kada je kršten? Neka digne ruku", pozvao je Papa.

"Onima koji ne znaju, dat ću domaću zadaću: potražite taj datum i pohranite ga u svome srcu", rekao je.

Na večernjoj koju je predvodio na Silvestrovo, Papa je osudio dužnosnike i djelatnike državne uprave i kriminalce u Rimu koji su optuženi za krađu državnog novca namijenjena za pomoć imigrantima, pozivajući na "duhovnu i moralnu obnovu".

U drugom izvješću o ropstvu u svijetu koje je u studenome objavila australska organizacija za ljudska prava Walk Free Foundation ocjenjuje se da gotovo 36 milijuna ljudi u svijetu žive kao robovi, žrtve su trgovine ljudima, prisilnog rada, dužničkog ropstva ili su rođeni kao robovi.

Sveti Otac će od 12. do 19. siječnja posjetiti Šri Lanku i Filipine, što će biti njegovo prvo putovanje u 2015. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene