Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1,29 milijuna eura potraživanja

Agonija koja traje 20 godina: Radnice šibenske Revije prosvjedovale u Zagrebu, traže svoje plaće i otpremnine

Aktualno Galerija Bivše radnice šibenske Revije prosvjeduju u Zagrebu Bivše radnice šibenske Revije prosvjeduju u Zagrebu Foto: Cropix Bivše radnice šibenske Revije prosvjeduju u Zagrebu Bivše radnice šibenske Revije prosvjeduju u Zagrebu Foto: Cropix Novi sindikat iz Šibenika daje izjave pred medijima Novi sindikat iz Šibenika daje izjave pred medijima Foto: Cropix +0 Bivša radnice šibenske Revije daje izjavu pred medijima Galerija 1/4 >>
Bivše radnice likvidirane šibenske Revije prosvjedovale su u četvrtak na Jelačićevu trgu tražeći od premijera Andreja Plenkovića da ih primi na sastanak, a Vlada im isplati 1,29 milijuna eura potraživanja, u protivnom su zaprijetile ponovnim prosvjedom i tužbom protiv države.

"Prije sedam mjeseci poslali smo dopis, nije bilo odgovora do jučer kada su rekli da će nas primiti s tim da ne dolazimo na prosvjed. Ovo je dolazak u dobroj namjeri kako bi se ostvario dijalog i kako bi radnice ostvarile svoja prava i dobile ono što su zaradile - devet neisplaćenih plaća i otpremnine", poručila je bivša radnica Revije Jadranka Košarić.

Bivše radnice šibenske Revije prosvjeduju u Zagrebu Bivša radnice šibenske Revije daje izjavu pred medijima Foto: Cropix

Kaže kako je iznos od 1,29 milijuna eura za Vladu "džeparac", a radnicama znači puno s obzirom da imaju male mirovine i da im je taj novac zbilja potreban.

Pročitajte i ovo Potres u Turskoj uslijedio jedan malo slabiji Potres od 5,3 po Richteru zatresao Tursku: "Bilo je snažno"

Pravni zastupnik radnica Vedran Uranija podsjetio je kako je stečaj Revije trajao 20 godina, a država je radnicama izlazila u susret jedino kada bi prosvjedovale, pri čemu im je prije devet godina nakon velikog prosvjeda isplaćeno 3,3 milijuna kuna.

Bivše radnice šibenske Revije prosvjeduju u Zagrebu Novi sindikat iz Šibenika daje izjave pred medijima Foto: Cropix

"Hrvatska je nedvojbeno odgovorna za ovu situaciju, Trgovački Sud u Šibeniku je 21 godinu vodio stečaj na kriminalan način. Samo se naplatio stečajni upravitelj Ivan Rude sa 630.000 kuna zato što je likvidirao tvrtku. Zbog toga razmatramo prijavu USKOK-u", ističe Uranija.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik prvi put ovakva mjera Dodikova policija zabranila obilježavanje Dana državnosti BiH

Naglasio je kako se radi o prvom slučaju da se od države traži obeštećenje radnika, na čemu neće prestati inzistirati jer "probijaju led" za niz drugih sličnih slučajeva u Hrvatskoj.

Bivše radnice šibenske Revije prosvjeduju u Zagrebu Bivše radnice šibenske Revije prosvjeduju u Zagrebu Foto: Cropix

"Država je zlorabila svoju poziciju većinskog vlasnika kako bi prevarila radnice. Mislili su da će radnice biti sretne jer su dobile četvrtinu potraživanja, da su već stare, da će odustati, zaboraviti i snaći se, a na kraju dana radnice umiru", poručio je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Pročitajte i ovo Kuna i euro Prva godina Hrvatske u europodručju Kuni smo rekli zbogom prije gotovo godinu dana. Koliko su nam zbog toga prazniji novčanici i što nam je to donijelo? Evo što kaže analiza HNB-a

Nakon prosvjeda, sudionici su se uputili prema Markovu trgu s namjerom da ih prime premijer i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, no kako do sastanka nije došlo radnice su poručile da će organizirati nove prosvjedne akcije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene