Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prvi put ovakva mjera

Dodikova policija zabranila obilježavanje Dana državnosti BiH

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Afp
Policija Republike Srpske zabranila je da se na teritoriju tog entiteta u subotu organiziraju skupovi kojima je trebao biti obilježen 25. studenoga kao Dan državnosti BiH, čime su eskalirali sukobi suprotstavljenih političkih opcija u toj zemlji.

Policijske uprave u Banjoj Luci i Mrkonjić Gradu objavile su u četvrtak kako su zabranile obilježavanje Dana državnosti BiH jer su procijenili kako se time ugrožava sigurnost te javni red i mir.

Ova mjera bez presedana izrečena je nakon što je Socijaldemokratska partija BiH (SDP) u subotu u Banjoj Luci planirala u jednom hotelu održati svečanu akademiju u povodu Dana državnosti BiH, dok je skup sličnim povodom u Mrkonjić Gradu istodobno najavila organizacija antifašističkih boraca Drugog svjetskog rata (SUBNOR BiH).

U Mrkonjić Gradu je 25. studenog 1943. godine održano prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća BiH (ZAVNOBiH), na kojemu je taj svojevrsni privremeni parlament najavio uspostavu BiH kao ravnopravne federalne jedinice u sastavu nove Jugoslavije.

Taj događaj povjesničari tretiraju kao znak obnove bosanskohercegovačke državnosti.

Pročitajte i ovo Kuna i euro Prva godina Hrvatske u europodručju Kuni smo rekli zbogom prije gotovo godinu dana. Koliko su nam zbog toga prazniji novčanici i što nam je to donijelo? Evo što kaže analiza HNB-a

Taj je datum stoga u BiH, kao dijelu bivše SFRJ, proglašen i obilježavan kao službeni praznik, kojega je preuzela i Republika BiH proglašena 1992.

Političko vodstvo RS već godinama osporava kontinuitet današnje BiH, iako je to jasno definirano Daytonskim sporazumom, a lider bosanskih Srba Milorad Dodik tvrdi kako ona nije država nego državna zajednica. Dodik uz to niječe pravo Bošnjacima i Hrvatima da obilježavaju datume povezane s antifašističkom borbom i tvrdi kako su samo Srbi bili antifašisti.

Sada je policija RS, na tragu optužbi političkog vrha tog entiteta, po prvi puta posegnula za mjerama zabrane obilježavanja dana državnosti BiH.

"Rješenje je doneseno nakon analize svih sigurnosnih aspekata i okolnosti ovog javnog skupa, imajući u vidu da je proteklih dana u vezi s ovim javnim skupom bilo mnogo negativnih reakcija", naveli su iz banjolučke policije.

Tvrde i kako su prikupili informacije da pojedinci javno pozivaju građane na masovno okupljanje u cilju sprečavanja obilježavanja Dana državnosti pa strahuju od većeg ugrožavanja mira i javne sigurnosti.

Gotovo identično je i priopćenje policije u Mrkonjić Gradu.

Potpredsjednik vlade Federacije BiH Vojin Mijatović, koji je bio inicijator organiziranja akademije u Banjoj Luci, odakle i sam potječe, kazao je kako mjere zabrane neće promijeniti činjenice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prometna nesreća Sudar tri automobila na brzoj cesti Solin-Klis, slijedi očevid

"MUP RS nam je zabranio da volimo svoju zemlju, zabranio da slavimo život svih nas, zabranio naše zajedničko nasljeđe", izjavio je Mijatović.

Nakon što su Dodik i njegovi suradnici proteklih dana javno napadali SDP i SUBNOR BiH zbog najave obilježavanja Dana državnosti BiH orkestriranim su se napadima pridružile različite udruge i organizacije povezane s vlastima RS, a manji broj njihovih članova u srijedu je zbog toga prosvjedovao pred sjedištem gradske organizacije SDP-a u Banjoj Luci.

Dan državnosti članovima Predsjedništva BiH već je čestitao američki predsjednik Joe Biden koji ih je pozvao da djeluju protivno onome što se sada zbiva.

"Kako se okupljate da obilježite Dan državnosti vaše zemlje, potičem vas da stavite vašu dužnost iznad podjela - i da okončate politiku nacionalizma", napisao je uz ostalo Biden u čestitki.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene