Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Agonija radnica

Plaće i otpremnine čekaju 22 godine, ali njihov vapaj kao da nitko ne čuje: "Ništa ne tražimo, samo ono što smo zaslužile. Ovo je tema"

Aktualno Galerija Radnice revije 22 godine čekaju svoje plaće i otpremnine, ilustracija - 6 Radnice revije 22 godine čekaju svoje plaće i otpremnine, ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Radnice revije 22 godine čekaju svoje plaće i otpremnine, ilustracija - 5 Radnice revije 22 godine čekaju svoje plaće i otpremnine, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Radnice revije 22 godine čekaju svoje plaće i otpremnine, ilustracija - 4 Radnice revije 22 godine čekaju svoje plaće i otpremnine, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Radnice revije 22 godine čekaju svoje plaće i otpremnine, ilustracija - 3 Radnice revije 22 godine čekaju svoje plaće i otpremnine, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Radnice revije 22 godine čekaju svoje plaće i otpremnine, ilustracija - 2 Galerija 1/7 >>
Bivše radnice nekad čuvene konfekcijske kuće ''Revija" okupile su se na mirnom skupu u Šibeniku. Čak 326 bivših radnica još uvijek potražuje svoje plaće i otpremnine, ukupno gotovo 10 milijuna kuna. Godinama, kažu, slušaju, prazna obećanja, ali od borbe za svoja radnička prava i dalje ne odustaju. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Vapaj bivših radnica Revije 22 godine nitko ne čuje.

''Kad se Revija zatvorila, najviše sam bila povrijeđena koliko je čovjek sitan, koliko čovjek malo vrijedi, koliko je sva naša vlast, svi naši oni oci kako se zovu, koliko su prepotentni, koliko im malo znači čovjek, a vrijeđaju inteligenciju malih ljudi'', kazala je jedna od bivših radnica Revije Ružica Koštan.

''Mi koje smo radile i oblačile našu vojsku, koje smo pod granatama radile u Reviji, koje smo oblačile našu vojsku da bi obranila prag naše domovine, ne možemo dobiti naše plaće, zaista je sramotno'', dodaje još jedna od bivših radnica Jadranka Bolanča.

Ružica Koštan Radnice revije 22 godine čekaju svoje plaće i otpremnine, ilustracija - 5 (Foto: DNEVNIK.hr)

Najbolje godine života provele su za šivaćim strojem pa u starosti žele samo jedno da dobiju svoj krvavo zarađeni novac.

''Meni kao meni, nisam sad pretvarala u eure, a nekih 60.000 kuna bih trebala primiti'', izračunala je Jadranka Košarić.

''Dok sam živa, da dobijem to što imam da mogu umrijeti, ali neću još, borim se'', kaže Radojka Pekas.

A njihova borba za radnička prava nije prestala ni nakon što je prije tri godine okončan stečaj nad šibenskom Revijom. Trajao je punih 20 godina tijekom kojih su se mijenjali Vlade i ministri, ali rijetko tko je, kažu, imao sluha za njih.

Ružica Koštan Radnice revije 22 godine čekaju svoje plaće i otpremnine, ilustracija - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

''Premijer i predsjednik se svađaju kao dvije babe na njivi, a mi...''

''Mi ništa živo ne tražimo nego ono što smo zaslužile. Premijer, predsjednik, non stop se svađaju, kao dvije babe na njivi, a mi, sa strane - ovo je tema, mi smo tema'', upozorava Koštan, a Pekas dodaje: ''Zato molim premijera Plenkovića i ministre, da otvore i dušu i srce i da nam pomognu. Mi smo sirotinja.''

Pročitajte i ovo Radnice Orljave i Marina Bešić Đukarić Vlada široke ruke Radnice Orljave nakon odluke o isplati otpremnina: "Sad je došao euro i većinu tog novca je pojela inflacija, ali mi smo sretni"

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 ŽIVOT NA TRACI Skraćeni radni tjedan i dalje kao SF: Umjesto da radimo kraće za više, radit ćemo duže za isto ili još i manje?

''Mi od ovoga nećemo odustati, idemo dalje, mi smo mogli tužiti i državu, ali ne, to je naša država, i tužit ćemo ako bude potrebno, ali prvo želimo razgovor s premijerom Plenkovićem. To je tema, ovo je tema broj jedan'', ističe pravni zastupnik bivših radnica Revije Vedran Uranija.

A broj jedan, čini se, radnice nisu kad je o isplatama riječ Jer stečaj se vodio po starom stečajnom zakonu pa je u ovom slučaju naknadu dobio stečajni upravitelj. Radnice su dobile četvrtinu potraživanja od prodane imovine, a ostala imovina otišla je u ruke države.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene