Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nema predaje"

FOTO/VIDEO Prosvjednici na Markovu trgu protiv plaća manjih od 600 eura: "Premijeru, nemojte da branitelji dignu šatore"

Aktualno Galerija Prosvjed Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Prosvjed Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Foto: Cropix Prosvjed Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Prosvjed Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Prosvjed Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Prosvjed Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Foto: DNEVNIK.hr +3 Prosvjed Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Galerija 1/8 >>
Održan je je mirni prosvjed Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. Prosvjednici su upozorili da s plaćama manjima od 600 eura jedva preživljavaju i pozvali na ostavku ministra Ivana Malenicu.

Već četiri tjedna štrajkaju državni i lokalni službenici i namještenici, ali smatraju da im unatoč pritiscima Ministarstvo pravosuđa još nije dalo zadovoljavajuću ponudu. Štrajk se tako nastavlja, a najavljeno je da će se njih čak 1500 okupiti u Zagrebu na Trgu svetog Marka danas u 11 sati kako bi Vladi poručili da im je dosta.

12:03 Malo nakon 12 sati završio je prosvjed, a okupljeni su nastavili pjevati.

11:57 "Premijeru, ozbiljno shvatite ove probleme, nemojte nas branitelje tjerati da podignemo šatore ispred Ministarstva pravosuđa sve dok se ne ispune naši zahtjevi. Mi smo se '91. borili da vi budete tu gdje ste danas, a vi nama danas ne date ni za kruh", rekao je Anton Storić okupljenima.

11:43 Goran Arambašić prosvjednicima je rekao da novac nije problem jer ga ima i pozvao sve da ne odustaju.

11:33 Prosvjednici traže ostavku ministra Malenice.

11:26 "Ministar stalno ponavlja kako je povećanje od sto eura povećanje od 20 posto, a nikako ne spominje kolika je plaća. Usudite se, ministre, recite da je plaća 600 eura i manja", rekla je još jedna govornica.

11:20 "Bojim se otići na operaciju. Ako odem na bolovanje, živjet ću od 300 eura", rekla je još jedna od prosvjednica i dodala da njezina djeca ne mogu na maturalac, da su ona i njezin suprug kreditno nesposobni te istaknula u kojim uvjetima žive ona i kolege.

11:15 "Nisam se ni nadala da ću se nakon 19 godina rada naći ispred Markova trga na prosvjedu s vas nekoliko tisuća", započela je govor Dijana Gvozdić. "Pozivam ministra i premijera da jedan mjesec uđu u naše cipele i da od ovog povećanja od sto eura idu na more, plate cipele i sladoled djetetu."

11:05 "Mama, ja za tvoju plaću ne bih ni ustao ujutro", pisalo je u jednom pročitanom pismu.

11:03 Prosvjednici su stigli na Markov trg. Drže se govori. Zviždi se Vladi.

10:45 Organizirana povorka krenula je s Trga bana Josipa Jelačića. Dalje će ići Radićevom ulicom, Zakmardijevim stubama, Šetalištem Josipa Jurja Strossmayera, Ulicom Dverce te Ćirilometodskom ulicom prema Markovu trgu.

"Nema predaje" i "Nepravda bilo gdje je prijetnja pravdi s(v)uda" neki su od natpisa koji se vide na transparentima.

"Naši zahtjevi su jednostavni: tražimo povećanje plaće i reguliranje kolektivnog pregovaranja. Vlada RH htjela je svim silama zaustaviti taj štrajk, pa je tužila SDLSN RH. Županijski sud u Zagrebu presudio je da je štrajk zakonit, a takvu je presudu potvrdio i najviši sud u Republici Hrvatskoj – Vrhovni sud RH. Vrhovni sud presudio je da je zakonit i naš zahtjev, istican još u postupku mirenja s Vladom RH, za reguliranjem kolektivnog pregovaranja. No, poslodavac – Vlada RH, ni četvrti tjedan štrajka nema sluha za ljude bez kojih sustav ne može funkcionirati! I to se sada itekako vidi", navodi se u pozivu na prosvjed.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene