Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča Provjerenog

Jezivo svjedočanstvo žena nakon pregleda kod splitskog ginekologa: "To mi je odmah bilo alarmantno, osjetila sam da je prijeđena granica"

Aktualno Galerija Provjereno: Ginekolog zlostavljao pacijentice - 2 Provjereno: Ginekolog zlostavljao pacijentice - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Ginekolog zlostavljao pacijentice - 1 Provjereno: Ginekolog zlostavljao pacijentice - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Ginekolog zlostavljao pacijentice - 3 Provjereno: Ginekolog zlostavljao pacijentice - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Ginekolog zlostavljao pacijentice - 4 Provjereno: Ginekolog zlostavljao pacijentice - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Provjereno: Ginekolog zlostavljao pacijentice - 5 Galerija 1/7 >>
Trebao je to biti samo pregled. Nešto što svaka žena prolazi, a što baš nikada nije posve ugodno. Pojedine žene tvrde da ginekološki pregled na koji su otišle nije bio samo neugodan nego i zlostavljanje. Premda mnogi o tome govore potiho, neke od njih dignule su glas i svoja iskustva ispričale novinarki Provjerenog Danki Derifaj.

Dvije žene u Splitu su reporterki Provjerenog Danki Derifaj ispričale o traumatičnom iskustvu kod istoga ginekologa. Pregled je bio, kažu, neprikladan i vrlo uznemirujući.

"Doktor me postavio na stol kao što se radi na svakom ginekološkom pregledu. Stavio je dva prsta u vaginu i tražio da svake četiri sekunde radim Kegelove vježbe, a to je stezanje vaginalnih mišića. Zatim da radim svake dvije sekunde pa onda najjače što mogu i onda je stigla rečenica koja mi je upalila alarm: 'Bravo, bravo, vaš će partner vrlo brzo doći do vrhunca'", ispričala je jedna žena.

"To su vrlo primitivne vježbe i može vam ih objasniti bilo tko. Ja ih već radim, ali je doktor baš htio provjeriti kako ja to radim. Stavio je svoja dva prsta u moju vaginu i ja sam četiri sekunde stiskala, pa isto toliko sekundi otpuštala. Odmah sam osjetila, odnosno odmah sam znala da se to ne treba događati, da sam u poziciji u kojoj ne trebam biti, ali nisam se snašla da reagiram", rekla je druga.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dugotrajno pravosuđe - 5 Sramota sustava Obitelj 12 godina čeka pravdu: "I onda samo dobiješ glas - umro je, pretukli su ga nasmrt. Ubili su ga, a sad nas ubija sudstvo"

Dodatno ih je iznenadilo što je obje na kraju pregleda tražio broj telefona.

"Problem je što ja dotad nisam imala takvo iskustvo u svojih 30 godina odlazaka kod ginekologa. To mi je odmah bilo alarmantno, osjetila sam odmah da je prijeđena granica", rekla je prva.

"Nisam mu htjela dati broj. To je, eto, bila neka mala moja pobjeda u tom trenutku i rekla sam da me sestra obavijesti je li mi u redu papa-test", istaknula je druga žena.

"Nisam mogla reći nikome što mi se dogodilo. Osjećala sam stid i sram, morala sam sama sa sobom to procesuirati. Što sam više razmišljala i prisjećala se toga, bilo mi je sve lošije. Na internetu sam provjerila što je ginekološki pregled, shvatila da doktor uopće nije obavio dio onoga što piše da ginekološki pregled jest i da druge žene idu k tom doktoru te da moram upozoriti okolinu", dodala je.

Pročitajte i ovo Provjereno: Boba i Ljilja - 7 O njima priču donijelo i Provjereno Boba i Ljilja uskoro bi mogle dobiti novi dom: U humanitarnoj akciji dosad prikupljeno oko sto tisuća eura, a dobile su i paket od - Maje Šuput

Jedna od sugovornica Provjerenog obratila se i splitskoj udruzi za prava žena Domine, u kojoj kažu da im se javilo više žena s gotovo istom pričom.

"One su nam rekle da su se nakon ginekološkog pregleda osjećale uznemireno i traumatizirano jer nikad prije nisu imale slično iskustvo ginekološkog pregleda. Dakle, to što je njegovo ophođenje bilo malo čudno, tu su bile nekakve metode Kegelovih vježbi i slično, za što su nam ostale kolege rekli da baš nije praksa da se to tako radi", objasnila je Sani Šitić, volonterka udruge.

Ginekolog nije ni smio raditi u privatnoj klinici

Obje su žene zaposlenice gradskih tvrtki u Splitu, a spomenutom ginekologu išle su u sklopu rutinskog sistematskog pregleda na koji su upućeni svi djelatnici.

"Ja sam čula od drugih kolegica kako je razgovarao s njima, da je pitao da mu opišu seksualne igrice sa svojim partnerom. Neke su imale vrlo neugodno iskustvo. Konkretno, jednoj je mojoj kolegici rečeno da se sad može dobro 'izudarati' sa svojim partnerom", ispričala je prva sugovornica.

Pročitajte i ovo Provjereno: bebe anđeli - 3 Trudnoće završile tragično Najgora noćna mora svake majke: Dvije žene za Provjereno otkrile kako se nose s gubitkom djeteta

U istoj poliklinici – osim žena iz splitskih gradskih tvrtki poput kazališta, vrtića i sličnih – završile su i djelatnice splitskog HEP-a pa su se požalile svom sindikatu, koji je shvatio ozbiljnost situacije.

"Osobito su se tužili na ginekologa. Žene su zaista izbjegavale taj pregled, koji je neugodan, neprimjeren, neprofesionalno obavljen i bolan. Žene su imale i problema iza toga. Jednostavno, jedna drugoj preporučivale su da ne idu. I tu smo odlučili nakon nekoliko upozorenja raskinuti ugovor", rekla je Mira Konsa iz Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata Split.

O njegovu radu Derifaj je poslala upit i njegovom nadređenom, ravnatelju Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije u kojem je sporni ginekolog zaposlen. Da u slobodno vrijeme radi i u privatnoj poliklinici, njegov šef nije imao pojma.

"Ne znam. To mi je prvo saznanje. Nakon vašeg upita malo sam istražio i privatnu polikliniku. Saznali smo i da je njegov rad oglašen na stranici u privatnoj poliklinici bez moje suglasnosti i suglasnosti Uprave Doma zdravlja. Da bi netko mogao obavljati dodatni rad u bilo kojoj drugoj ustanovi, bila ona privatna ili javna, potrebna je suglasnost poslodavca", rekao je Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Pročitajte i ovo Provjereno: posljedice estetskih operacija - 2 Donosi Provjereno Jezive priče nezadovoljnih klijentica jednog estetskog kirurga: "Zatvorilo mi se oko, natekle usne. Rekao je da mi ništa neće biti ako dva-tri sata krvarim"

Derifaj je poliklinici uputila pisani upit, zvala je telefonom i u konačnici otišla tamo i razgovarala s vlasnikom. Osim što je branio ginekologa i tvrdio da je prijavljen, poručio je da želi ostati suzdržan u ovoj situaciji. Na zamolbu da pismeno odgovori na upit, rekao je da je ekipa Provjerenog napasna i agresivna.

Derifaj je spornog ginekologa pokušala kontaktirati mailom, telefonom, SMS-om i WhatsAppom. Odgovorio je tražeći dijagnoze žena koje ga optužuju i grafikama o inkontinenciji, iako nijedna sugovornica Provjerenog ne pati od inkontinencije.

Tijekom pripreme priloga Provjerenog žene koje su kod spomenutog ginekologa bile na pregledu poslale su prijavu Hrvatskoj liječničkoj komori, Ministarstvu zdravstva, Gradu Splitu i Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Provjerenom su mahom odgovarali da dosad prijava nije bilo te da će istražiti slučaj.

Više o pričama tih žena i radu ginekologa možete pogledati u prilogu Provjerenog na vrhu članka.

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene