Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča Provjerenog

"Šalje nam odvratne poruke, govori prostote": Ilegalni obrt za čuvanje djece i dalje radi, ravnateljica prijeti - "Oćete me vi doć zatvorit?"

Aktualno Galerija Ilegalni dom - 1 Ilegalni dom - 1 Foto: Provjereno Provjereno: Ilegalni vrtić - 7 Provjereno: Ilegalni vrtić - 7 Foto: DNEVNIK.hr Ilegalni dom - 4 Ilegalni dom - 4 Foto: Provjereno Ilegalni dom - 5 Ilegalni dom - 5 Foto: Provjereno +10 Ilegalni dom - 6 Galerija 1/15 >>
Djeca su bila bez struje, vode, a u nekim situacijama i bez hrane, no ilegalni obrt za čuvanje u Solinu i dalje radi. Vlasnica je zaradila kaznenu prijavu, a njezin partner šalje prijeteće poruke odgojiteljicama koje su sve prijavile. Više donosi reporterka Provjerenog Nikolina Cetinić.

"Štrace jedne, proklet ćete dan kad ste se rodile!" Ta je objava na jednoj društvenoj mreži šokirala odgojiteljice koje su zajedno s roditeljima za Provjereno progovorile o radu obrta za čuvanje djece u Splitu i Solinu. Djeca su bila bez struje, u neadekvatnim uvjetima, a ponekad i bez hrane.

Obrt nije u registru, a jedan je objekt ipak zatvoren. Vlasnica je zaradila kaznenu prijavu, no još uvijek radi u drugom objektu. Inspektorat i dalje češlja poslovanje, a Grad Solin radi na premještanu djece. 

Tamaru i njezine kolegice dan nakon emitiranja priloga uznemirili su statusi koje je objavio partner vlasnice ilegalnog obrta za čuvanje djece.

"Na WhatsApp smo počele dobivati prijeteće poruke i statuse od ravnateljičina partnera. To nas je jako uznemirilo jer zamislite da se probudite i prvo što na mobitelu ugledate su takve neke odvratne poruke u kojima vas naziva pogrdnim imenima i govori prostote", ispričala je jedna od odgojiteljica Tamara Ines Hrga.

Sve to prijavile su policiji. Cijela priča počela je jer su se protiv uvjeta i načina poslovanja obrta za čuvanje djece pobunili i roditelji i odgojiteljice, i to još u travnju ove godine.

Jedan objekt, onaj u Splitu, zatvoren je, ali onaj na kojem je registriran obrt i dalje radi ilegalno.

"Oćete me vi doć zatvorit?"

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima" Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

U listopadu 2022. obrt je brisan iz registra jer nije zadovoljavao uvjete. Osim neadekvatnih uvjeta u kojima su boravila djeca, bivše radnice svjedočile su i o nemogućim uvjetima rada. Nisu bile prijavljene, a vlasnica Nataša Grahovac nije im plaćala doprinose, plaća im se vodila kao obična uplata, platne liste nisu postojale.

Provjereno je sada ponovno kontaktiralo vlasnicu i upitalo je kako je moguće da unatoč zabrani obavljanja djelatnosti ona i dalje radi.

"Oćete li me vi doć zatvorit? Ako je danas došao državni inspektorat, vidio je da ja radim jer imam sve potrebne papire. Centar za socijalnu skrb nije odradio svoj dio posla. Ja i ova djeca odnosno roditelji koji su upisani, zašto bismo ispaštali?" rekla je Nataša Grahovac.

Iz Državnog inspektorata potvrdili su da je protiv vlasnice podnesena kaznena prijava zbog neisplate plaće radnicama i zbog povrede prava iz socijalnog osiguranja.

Grahovac sada kaže da ona nije kriva za te propuste i da je već dobila kaznu inspekcije rada, odnosno objekt u Splitu bio je dva tjedna zatvoren.
Na terenu je i sanitarna inspekcija, no postupak je i dalje u tijeku. Dio djece u objektu sufinancirao je i Grad Solin. Tada zgroženi saznanjima o uvjetima u kojima su boravila djeca, najavili su da će prekinuti suradnju.

"Raskinuli smo ugovor u sufinanciranju boravka djece u vrtiću, a također smo u procesu pronalaska rješenja za tu djecu. Djeca bi uskoro trebala biti smještena u vrtić i na taj ćemo način omogućiti roditeljima do početka pedagoške godine da imaju rješenje za svoju djecu", rekao je Ivica Rakušić, zamjenik gradonačelnika Solina.

Ni njima, govore nam, nije jasno kako ilegalni obrt u kojem borave djeca i koji ne zadovoljava uvjete i dalje radi.

"Naravno da je to u koliziji sa zdravim razumom i očekujemo da se cijela ta situacija riješi, pozivamo sve i sva nadležna tijela koja trebaju kontrolirati rad da izađu na teren“, poručuje Rakušić.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kaže:
"Ako inspektori tijekom obavljanja inspekcijskog nadzora utvrde da se usluga pruža na crno, o tome su dužni obavijestiti državni inspektorat, sukladno Zakonu o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti."

Prošlo je mjesec dana od prvog priloga Provjerenog i upita poslanih nadležnim institucijama, a vlasnica i dalje radi! Kaznena prijava državnog inspektorata zasad je jedini pomak u ovom slučaju. 

Više pogledajte u videoprilogu na početku članka.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene