Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prerano za očinski dopust

Što od države dobiva obitelj s trećim djetetom? Mali Ivan, premijerov sin, tek se rodio, a već je dužan 88.722 kune

Aktualno Galerija Porodiljne naknade Porodiljne naknade Foto: DNEVNIK.hr Tomo Medved i Andrej Plenković Tomo Medved i Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Objava Obitelji 3plus Galerija 1/4 >>
O vlasti će za 18 godina moći odlučivati i pravo glasa imati i tek rođeni sin premijera Andreja Plenkovića. Ovo mu je treće dijete pa je novinarka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk provjerila što od države dobiva obitelj s trećim djetetom.

Premijer Andrej Plenković danas ima razloga za osmijeh jer sinoć mu se rodilo treće dijete. U zagrebačkoj bolnici u Petrovoj je, doznaje Dnevnik Nove TV, bio prisutan na porođaju.

Prije radnog dana i jutros je bio u bolnici, no iz Vlade kažu da je samo donio stvari te nije bio u posjetu. Na sjednici Vlade čestitke mu je u ime cijele Vlade uputio potpredsjednik Tomo Medved.

"Koristim prigodu da u ime cijele Vlade čestitam predsjedniku Vlade i supruzi Ani koji su jučer treći put postali roditelji. Želimo od srca sve najbolje našem Andreju i Ani i cijeloj obitelji, a posebice novom članu obitelji Ivanu Plenkoviću", rekao je Medved.

Pročitajte i ovo Jim Carrey i Ginger Gonzaga (Foto: AFP) nije ga štedio Jim Carrey oštro osudio bliskog prijatelja: ''Ta uvreda će trajati jako dugo, nije imao pravo to učiniti''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VIDLJIVOST TRANSRODNIH OSOBA Amerikanci od 11. travnja mogu birati oznaku roda "X" na putovnicama

Ivan je treće dijete u obitelji Plenković. Sina Marija dobio je kao zastupnik u EU parlamentu, a djevojčica Mila stigla je u prvom premijerskom mandatu. U jednom od rijetkih javnih obiteljskih pojavljivanja, vidjeli smo ih 2017. kod pape Franje. Za Dnevnik Nove TV jednom je rekao da zbog brojnih obveza obitelj trpi.

"Puno. Previše", odgovorio je premijer na pitanje koliko obitelj trpi zbog njegova posla te dodao da su djeca zbog toga ponekad ljuta.

Na što premijer ima pravo? 

Premijeru su čestitali i s druge strane Markova trga, a on nije jedini političar koji se može radovati zbog novog djeteta. Naime, dijete čekaju Marija Selak i Nino Raspudić, a lani je otac postao i SDP-ov Mišel Jakšić. Uz saborske, gradonačelničke, pa i premijerske mandate, biti otac je izazovno.

"Obitelj bi trebala biti prioritet. Uz čestito obavljanje svoga posla, sve se to stigne. Isto tako ću reći da je imati fit baku velika prednost", rekao je Nino Raspudić.

"Pomažu djed i baka, a bitno je da si si doma dobar i sa suprugom i onda to sve nekako ide", rekao je Jakšić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SRAMOTNO Ušla u WC za osobe s invaliditetom i šokirala se: "Katastrofa! Zvala sam i gradonačelnika, a on mi je dao broj inspekcije"

Pročitajte i ovo Humanitarna pomoć za Ukrajinu - Ilustracija HUMANOST NA DJELU Konvoj Hrvatskog Caritasa s tridesetak tona pomoći stigao u Ukrajinu

Za prosječnu obitelj, pa tako i premijerovu, dolazak trećeg djeteta znači mogućnost tri godine rodiljnog dopusta za majku. Za svako rođeno dijete dobiva se jednokratna naknada u iznosu od 2328 kuna. Premijer može dobiti i naknadu Grada Zagreba u iznosu od 2500 kuna jer je prošle godine ukinuta ona od 54.000 kuna za treće dijete.

Osim što je prekasno za veću naknadu, Plenković je sina dobio prerano za očinski dopust koji se planira uvesti novim zakonom prema kojemu bi trebao trajati 10 dana. Također bi se trebao podignuti maksimalni iznos naknade plaće sa sadašnjih 5654 kune na 7500 kuna.

Financijska pomoć od države dobro dođe, pogotovo ako uzmemo u obzir da se u Hrvatskoj i rađa s dugom. Zbog javnog duga, svako novorođenče već je dužno 88.722 kune, pa tako i premijerov sin.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene