Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ledenjaci se ubrzano tope

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ledenjaci u cijelom svijetu ubrzano se otapaju potvrđujući tako jasno tendenciju globalnog zagrijavanja, objavljeno je u izvješću UN-ove agencije za zaštitu okoliša (PNUE).

Trideset ledenjaka koje prati Svjetska služba za nadziranje ledenjaka, a čije je sjedište u Zuerichu, izgubili su prosječno oko 66 centimetara debljine u 2005. godini, kaže PNUE.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Porast razine mora brži od očekivanog?! Podzemne poplave ubrzavaju otapanje leda Slika nije dostupna Topljenje leda na Anktartici ubrzano u 10 godina

Promatrani ledenjaci, rasuti po cijelom svijetu, izgubili su oko 10,5 metara debljine od 1980. godine, podaci su znanstvenika.

Najgore je što je njihovo godišnje otapanje 1,6 puta brže tijekom zadnjih deset godina nego tijekom 90-ih godina i šest puta brže nego 80-ih godina.

"Ti novi podaci potvrđuju tendenciju 25 posljednjih godina ubrzanog topljenja", smatraju glaciolozi koji još trebaju obraditi podatke o drugih 50 ledenjaka koje su nadzirali više od 25 godina.

Površine pokrivene ledenjacima smanjene su u mnogo većoj mjeri nego 80-ih godina, dodaje Michael Zemp, glaciolog s Instituta Zuerich. Istraživanja "ne ostavljaju nimalo sumnje u ubrzanu promjenu klimatskih uvjeta", istaknuo je.

"To potvrđuje znanstvene podatke o klimatskim promjenama zbog ljudske aktivnosti", dodao je direktor PNUE-a Achim Steiner.

"Ova bi znanstvena otkrića trebala još više uvjeriti vlade da djeluju što brže u smanjivanju emisija stakleničkih plinova i da utvrde srednjoročne i dugoročne strategije prijeko potrebne za zaustavljanje ovih opasnih klimatskih promjena", istaknuo je Steiner.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene