Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki znanstvenici koji su motrili smanjivanje glečera u Washingtonu i na Aljasci, ovaj tjedan objavili su rezultate


Rezultati upućuju na rapidno topljenje ledenjaka diljem svijeta. Studija koja se provodi posljednjih 50 godina otkriva da se svjetski ledenjaci tope velikom, čak alarmantnom brzinom.

Vezani članci Slika nije dostupna UN objavio mračno izviješće o snijegu i ledu Slika nije dostupna Arktički led topi se 3 puta brže od predviđenog

Studija je posljednja u seriji izvještaja koji su otkrili da se glečeri diljem svijeta tope brže nego je to itko predvidio prije nekoliko godina. Ta studija je jasan pokazatelj ubrzanja klimatskih promjena. Od 1959. godine US Geological Survey prati kretanje glečera South Cascade u Washingtonu te Wolverine i Gulcana u Aljasci, piše CNN. Oni se smatraju temeljem za uvijete u kojima se nalaze tisuće drugih ledenjaka, jer se nalaze u različitim klimatskim zonama i razinama.

‘Ove se promjene događaju u Washingtonu i Aljasci u tri različita klimatska režima’, rekao je Edward Josberger, glavni istražitelj studije. ‘Tako smo zaključili da nešto sigurno nije u redu, najvjerojatnije na globalnoj razini i naravno, ako pogledate druga takva mjerenja u svijetu, da - glečeri se povlače i povlače se brzo’, zaključio je Josberger. Izvještaji koji se prikupljaju pola stoljeća sadrže mjerenja količine snijega koji je pao na glečere svake zime i koliko se leda s njih otopilo svakog ljeta. Podaci znanstvenicima daju osjećaj o tome jesu li glečeri 'zdraviji' ili gube masu. Također ukazuju na to što se događa ledenjacima u cijelom svijetu.

>> VIDEO: More nagriza kuće, stanovnici napuštaju sela

>> Zemlji prijeti katastrofa gora od znanstvene fantastike!

‘Osjećamo da je to potpis globalnog zatopljenja’, kaže Josberger. Topljenje glečera izaziva povećanje razine mora i utječe na ekosisteme. ‘U posljednjih deset ili 20 godina ovi glečeri se tope. Topljenje je već davno nadmašilo količinu snijega koja na njih padne tijekom zime’, dodaje Josberger. Topljenje glečera najvjerojatnije će se nastaviti, a razine mora će se podignuti. To bi, između ostalog, moglo utjecati i na zajednice koje grade kuće blizu mora.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju