Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve više žena obolijeva od raka maternice jer imaju tek jedno ili čak nijedno dijete, pokazuju podaci britanskog Centra za istraživanje raka. U posljednjih 30 godina stope oboljelih porasle su za skoro 50 posto.


Žene se zbog karijere odriču rađanja, a to ima utjecaja na njihove hormone. Rizik obolijevanja još je veći kod žena s viškom kilograma. Na 100 tisuća žena, svaka 19.-ta oboli od ovog tipa raka. 1975. godine obolijevala je svaka 13.-ta žena. To je četvrti najčešći oblik tumora kod žena, a stope obolijevanja porasle su brže nego kod bilo kojeg oblika raka, osim malignog melanoma, odnosno raka kože.

Vezani članci Maleni Frane je rođen u Sisku 17. ožujka 2021. U Sisku rođen mali Frane, ime je dobio po velikom dobročinitelju koji je obitelji pomogao nakon potresa: "Jako sam sretan, ali..." Organska hrana/Ilustracija (Foto: AFP) Može li organska prehrana smanjiti rizik od razvijanja tumora? Petogodišnja studija pokušala naći odgovor

Rak maternice obično se javlja u menopauzi, između 60.-te i 69.-te godine. Veće su šanse za obolijevanje i kod onih žena koje u krvi imaju povećanu razinu estrogena, piše Daily Mail. Razina tog hormona smanjuje se tijekom trudnoće, a one koje imaju manje djece ili odgađaju s trudnoćom, duži su period izložene estrogenu.

'Razina estrogena se smanjuje tijekom menstrualnog ciklusa i trudnoće. To znači da su žene, s više djece, manje vremena tijekom života izložene riziku oboljenja', rekla je Jessica Harris, osoba zadužena za informacije u britanskom Centru za istraživanje raka. Prema službenim statistikama, jedna od pet žena ne rodi svoje prvo dijete do 40 godine, što je duplo više žena nego prije 20 godina.