Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo istraživanje

Prvi pacijenti primili revolucionarni tretman: "Koristimo imonuloški sustav pacijenta za borbu protiv zloćudne bolesti"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Pacijenti u engleskoj bolnici primili novi tretman protiv raka poznat kao mRNA terapija.

Novi revolucionarni lijek za rak, poznat kao mRNA terapija, je dan pacijentima u londonskoj bolnici Hammersmith. Eksperimentalno liječenje je započeto da bi se procijenila sigurnost i efektivnost terapije u liječenju melanoma, raka pluća i drugih tumora.

U liječenju se koristi genetski materijal poznat kao "messenger RNA" ili mRNA, koji djeluje tako da pacijentovom imunološkom sustavu ukazuje na zajedničke markere iz tumora. Ljudskom se tijelu tako želi pomoći da lakše prepozna stanice raka i bori se protiv njih.

"Nove imunoterapije protiv raka temeljene na mRNA nude put za osposobljavanje pacijentova vlastita imunološkog sustava za borbu protiv raka", objasnio je doktor David Pinato.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izglasali Parižani Vlasnici ovakvih automobila plaćat će triput veće cijene parkiranja: Još neki gradovi imaju sličan plan

Dodao je da je istraživanje još uvijek u ranoj fazi i da bi mogle proći godine prije nego što postane dostupno pacijentima. Međutim, ono je postavilo ključne temelje koji bi mogli pomoći u razvoju manje toksičnih i preciznijih novih terapija protiv raka. mRNA terapija bi se u nekim slučajevima mogla primjenjivati sama, a u drugima u kombinaciji s postojećim lijekovima.

Brojna cjepiva protiv raka nedavno su ušla u klinička ispitivanja, a dijele se u dvije kategorije. Prvu čine personalizirane imunoterapije raka koje se oslanjaju na izdvajanje genetskog materijala pacijenta iz njegovih tumora, a druga kategorija su terapeutske imunoterapije protiv raka, poput mRNA terapije, koje su prilagođene određenoj vrsti raka, a ne pojedinom pacijentu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika promjena U Njemačkoj počeo važan eksperiment: Svi se nadaju da će njime riješiti kronični nedostatak radne snage

Dosad je razvijen niz terapija za liječenje pacijenata, uključujući kemoterapiju i imunološke terapije, ali problem predstavlja sposobnost stanica raka da postanu otporne na lijekove, što tumore čine težim za liječenje te pa znanstvenici žele pronaći nove pristupe u borbi protiv zloćudne bolesti.

Pretklinička ispitivanja na staničnim i životinjskim modelima raka pokazala su da nova mRNA terapija ima učinak na imunološki sustav i da se može pružiti pacijentima u ranoj fazi kliničkih ispitivanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene