Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Veliki cyber napad mogao bi se dogoditi prema mišljenju 61 posto ispitanika, stručnjaka.


Svijet će vjerojatno pretrpjeti veliki cyber napad koji će uzrokovati 'raširenu štetu nacionalnoj sigurnosti i sposobnostima da se brani' prije 2025. godine, ako je vjerovati istraživanju Pew istraživačkog centra provedenom na više od 1600 stučnjaka.

Vezani članci Krunoslav Capak Capaku prijetili smrću: Policija provodi izvide zbog prijetnji ravnatelju HZJZ-a Sjekira (Foto: Guliver/Thinkstock) Prijetio majci i bratu da će ih ubiti pa sjekirom razbio kuhinjski stol za kojim su sjedili

61 posto ispitanika, među kojima su bili analitičari, istraživači i inženjeri, reklo je kako je veliki napad vjerojatan, a 39 posto da nije. Oni koji su smatrali da je napad vjerojatan rekli su, među ostalim, kako su kritične infrastrukture poput energije i financija povezane u vrlo ranjiv sustav, piše Independent.

'Trenutne prijetnje uključuju ekonomske transakcije, električnu mrežu i kontrole zračnog prometa', rekao je Mark Nall iz NASA-e. 'To će se proširiti na druge stvari poput automobila koji sami voze, bespilotne letjelice i izgradnju infrastrukture', kaže.

Neki stručnjaci smatraju kako je pošteno reći da su se veliki cyber napadi već dogodili, navodeći primjere poput Stuxnet crva za koji se vjeruje da je produkt suradnje SAD-a i Izraela, a koji je napao iranski nuklearni program i unazadio ga.

Opasnost koja neprestano raste: U ratu protiv cyber terorizma

'Već smo svjedoci krađe poslovnih tajni', rekao je Christian Huitema, viši inženjer u Micosoftu. 'Svjedoci smo i razvoja cyber oružja od strane mnogih svjetskih sila. Povijesno gledano, takva nova oružja upotrijebe se barem jednom ili dvaput prije nego narodi shvate da su previše opasna i počnu se oslanjati na diplomaciju', dodao je.

Drugi stučnjaci tvrde da pojedinci koji imaju povlašteni pristup pojedinim sustavima mogu postati prijetnja državama, navodeći osobe poput Edwarda Snowdena. Ispitanici koji napad ne smatraju vjerojatnim rekli su da pretjerani publicitet nadmašuje stvarnu opasnost.

'Narodi i drugi koji nužnom smatraju sigurnost informacija postaju sve bolji i bolji u zaštiti svoje bitne imovine', rekao je Paul Jones, profesor na Sveučilišzu u Sjevernoj Karolini.

Američkom financijskom sustavu prijeti 'cyber armagedon'

'Da, hrpa brojeva kreditnih kartica će procuriti. Da, možda nećemo moći izvršiti narudžbu nekoliko sati. Ali sve je manje i manje vjerojatno da će sve bitno u velikom gradu stati odjednom ili da će cyber napad uzrokovati fatalne slučajeve', dodao je.

Govoreći o budućnosti, ispitanici su predvidjeli da bi dinamika cyber ratovanja mogla nalikovati na onu iz Hladnog rata. Zemlje će razvijati opasnije mogućnosti napada i tako kočiti suparnike da postanu previše agreisvni. 'Uzajamno osigurano povjerenje funkcioniralo je tada, funkcionira sada i funkcionirat će u cyber prostoru', rekao je Garlnad McCoy, osnivač Tehnološkoh instituta za obrazovanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook