Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vjerovao je da će u jednom trenutku Njemačka biti jedina velesila uz SAD, a onda bi sukob bio neizbježan


Zrakoplovi se zabijaju u zgrade koje se ruše, preplašeni ljudi bježe u panici, zarobljenima nitko ne može pomoći. Iako sve navedeno zvučio kao tragedija koja je pogodila SAD. 11. rujna 2001. godine, riječ je o planu koji se rodio u glavi Adolfa Hitlera preko 50 godina prije tragičnog događaja.

Vezani članci Ilustracija Napadnuta hrvatska misionarka: Provalnik je udario mačetom po glavi i ramenu Ilustracija Četvorka pretukla i opljačkala muškarca, među napadačima i žena: Ukrali mu novčanik i - tenisice

Objekt Hitlerove mržnje bio je 6500 kilometara udaljen od Berlina, ali to ga nije spriječilo da svojim znanstvenicima i inžinjerima da zadatak da smisle kako da dođu do njega s bombama i ostave samo pustoš. Plan srećom nikad nije ostvaren.

Prezirao je sve što ima veze s SAD-om

Iako je javno tvrdio da njemačka nema transatlanstkih ambicija, privatno je prezirao demokratske strukture SAD-a, njihovu vjeru u osobne slobode, miješane rase, židovske bankare - sve ono što nije bilo u skladu s nacističkom ideologijom.

Vjerovao je da će se jednog dana jednostavno morati dogoditi obračun između dvije zemlje. Kako je on to vidio, nakon što osvoji Zapadnu Europu i porazi Sovjetski Savez, na svijetu će ostati samo dvije supersile - Njemačka i SAD- Rat za dominacijom u njegovoj je glavi bio neizbježan, a on se htio na vrijeme pripremiti.


Lako je bilo plan zamisliti, ali bio je teško ostvariv

Na početku 1937. godine oduševila ga je činjenica da je dizajner zrakoplova Willy Messerschmitt bio na pragu stvaranja dalekometnog bombardera koji je imao potencijala za ostvarivanje sna o bombardiranju Amerikanaca na njihovom teritoriju.

Iako je Hitler naredio da realizira projekt, u to vrijeme bilo ga je lako zamisliti, ali vrlo teško pretvoriti u gotov proizvod.

Trebalo je napraviti zrakoplov koji bi mogao letjeti do New Yorka i natrag natovaren s tri tone bombi. 

Sljedećih nekoliko godina inžinjeri su se posvetili eksperimentiranju, rat u Europi je bjesnio, a Hitlerov obračun s SAD-om bio je sve bliže. Postao je još neophodniji kada se SAD priključio ratu i borbi protiv Hitlera koji je onda do kraja iznio svoje osjećaje. Amerikanci su postali nekulturan narod na čelu s predsjednikov Rooseveltom koji je bio okružen 'sotonistićkim Židovima'.

Prototip zrakoplova bio je nestabilan, a onda se javio radikalan prijedlog

Ipak, ideja o moćnom zrakoplovu nije se razvijala kako je planirano. Protoip zrakoplova vinuo se u zrak, ali se pokazao nestabilnim. Izrada oružja koje bi bacilo SAD-a na koljena polako je blijedila.

Neki dodatni planovi su propali, a vremena je bilo sve manje. Ipak, Njemačka je već imala putnički zrakoplov koji je mogao preletjeti Atlantik, ali samo u jednom smjeru. Zbog toga se uskoro pojavio radikalan prijedlog - zrakoplov bi trebalo napuniti eksplozivom i onda se s njim zabiti u neku od lokacija u New Yorku.

Na kraju, i ta ideja je propala. Nijemci su zaključili da je zrakoplov prespor i prelaka meta za američke borce. Na kraju rata 1945. godine morali su odustati, ali više od 50 godina kasnije Osama bin Laden je, nažalost, bio uspješniji u provedbi sličnog plana. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju