Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija uskoro će objaviti 'crnu listu' životinja, štetnih za okoliš, koje će biti zabranjene za kupovinu i uvoz.


Puž ubojica, Azijska bubamara i Bozamski štakor, samo su neke od životinja koje će, prema planovima Europske Unije biti stavljene na 'crnu listu' životinja koje brzim širenjem ugrožavaju okoliš, poručio je u srijedu europski povjerenik za zaštitu okoliša, a prenosi The Economic Times.

Vezani članci Prazne police britanskih trgovina - 2 Britanija u kaosu nakon ukidanja mjera: Prazne police, zatvorene benzinske crpke, stotine tisuća u izolaciji... Fred Matić na naslovnici parlamentarnog tjednika Na naslovnicu parlamentarnog tjednika prvi put dospio hrvatski zastupnik: ''Velika je čast''

Institucije Europske unije složile su se da se treba sastaviti popis takvih štetnih vrsta što prije, zbog toga što njihovo nezaustavljivo širenje utječe na opstanak ostalih vrsta, a osim što su štetne za okoliš, postale su potencijalna opasnost za uzrokovanje i širenje novih bolesti i zaraza, rekao je povjerenik EU.

U zagrebačkom ZOO-u obilježen Svjetski dan divljih vrsta

Tako će od 2016. godine vrste poput azijske bubamare, koja prijeti autohtonim vrstama u Velikoj Britaniji, poput leptira i drugih kukaca, biti zabranjeno kupovati i na bilo koji način uvoziti na britanski otok.

Takozvani puž ubojica koji potječe s Pirenejskog poluotoka, koji je poznat po tome da se hrani 'slabijim vrstama', također će se naći na ovoj europskoj listi zabranjenih životinja za uzgoj, jednako kao i japanski korov koji se proširio diljem Francuske, ali i Bozamski štakor, vrsta koja oštećuje kanalizaciju diljem Amerike.

'Pravilnik neće biti usmjeren na vrste koje ljudi obično drže u domovima i vrtu', rekao je povjerenik europske Komisije.

Brazil: Otkrivena nova vrsta riječnog dupina

'Na listi će se naći vrste koje se brzo razmnožavaju i šire preko granica država, ali i mora, te čine velike štete prirodnim staništima drugih životinja. Iz tog razloga donosimo ovakve mjere' dodaje povjerenik.

Prema podacima Europske unije u ovom trenutku na takvoj jednoj europskoj 'crnoj listi' štetočina nalazi se oko 12.000 vrsta, od koji se njih 15% nekontrolirano širi.

U sklopu ovog sporazuma očekuje se da će se Europski parlament po ovom pitanju usuglasiti već sljedeći mjesec, a sve članice Europske unije morat će organizirati provjere kojima će se njihovo širenje kontrolirati, a ako će biti potrebno i određenim mjerama spriječiti. Sve kako bi se štete koje uzrokuju svele na minimum.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook