Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova vrsta dupina

Otkrivena nova vrsta dupina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravi riječni dupini jedna su od najrjeđih i najugroženijih vrsta životinja.

Nakon skoro 100 godina od zadnjeg otkrića, znanstvenici su otkrili novu vrstu riječnog dupina. Nova vrsta pronađena je u Brazilu, u rijeci Araguaia pa je shodno s time dobila i ime - Araguaia boto.

Pročitajte i ovo Krave To nije to Kako pomicanje sata utječe na krave? "Svaka je dala manje mlijeka od uobičajenog" Ilustracija IZOLIRAO SE OD SVIH U Brazilu umro "najusamljeniji čovjek na svijetu"

'Bilo je to nešto neočekivano, to je područje na kojem ih ljudi viđaju stalno jer su veliki sisavci, problem je što nitko ne gleda pažljivo. Veoma je uzbuđujuće', kazao je dr. Tomas Hrbek iz Federal University of Amazonas.

VIDEO Nevjerojatna sreća u nesreći!

Genetska istraživanja navode kako se ova vrsta razišla od ostalih vrsta prije  2 milijuna godina, a najsličnija je svojem amazonskom rođaku, inače poznatome i kao ružičasti dupin.

Pravi riječni dupini jedna su od najrjeđih i najugroženijih vrsta životinja. Prethodno otkrivena vrsta, iz 1918. godine, bio je Kineski baiji, vrsta za koju se vjeruje da je izumrla 2006. godine. Tri od četiri prethodno poznate vrste su na popisu najugroženijih vrsta te im prijeti izumiranje, navodi Internacionalna unija za zaštitu prirode.

Procjenjuje se kako je preostalo otprilike 1.000 Araguaia dupina, stoga znanstvenici napominju kako bi IUCN trebao uvrstiti i ovu vrstu na svoju crvenu listu životinja kojima prijeti izumiranje.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene