Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

UDAR INFLACIJE

Ekonomistica za Dnevnik Nove TV otkriva što svako kućanstvo sada najviše treba pratiti te koja je roba najskuplja

Što građani prosječnih primanja mogu poduzeti kada se nađu na udaru inflacije? Postoji li manevarski prostor u proračunu prosječnog hrvatskog kućanstva? Gošća Dnevnika Nove TV bila je profesorica Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Hrvatska se usred inflacije priprema za uvođenje eura. Dok vladajući umiruju situaciju, vodeći svjetski financijaši i bankari poručuju - pripremite se na ekonomski uragan.

Što uopće građani prosječnih primanja mogu poduzeti kada se nađu na udaru inflacije i postoji li manevarski prostor u proračunu prosječnog hrvatskog kućanstva? Novinar Nove TV Hrvoje Krešić razgovarao je s profesoricom s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Marijanom Ivanov. 

Osvrnuvši se na pitanje gdje obitelj prosječnih primanja u Hrvatskoj može uštedjeti u ovom trenutku, Ivanov je poručila kako najviše dohodovne skupine mogu smanjiti troškove lako i na hrani i na svim ostalim kategorijama, a da mogu preživjeti i imati određenu štednju.

"Inflacija trenutno najviše pogađa najniže dohodovne grupe kod kojih na hranu odlazi 40%, na stanovanje oko 20% prosječnog dohotka. Najviše se trenutno štedi na troškovima stanovanja, na kupnje na akcijama, na kupnji proizvoda koji su možda niže kvalitete", pojasnila je profesorica Ivanov za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić REVIDIRANJE PROJEKCIJA Vujčić o inflaciji: "Bit će veća od prognoze MMF-a"

Pročitajte i ovo Ministar Zdravko Marić DALJNJI SET MJERA Marić o mogućoj nestašici goriva: "Sve je na stolu"

Osvrnula se i na bitnu ulogu akcija u štednji. "Mislim da su te akcije nešto što što svako kućanstvo, bez obzira na dohodak, najviše treba koristiti zato što trgovci više nego ikad imaju taj problem konkurencije između sebe. Nadmeću se u akcijama i to bi svako kućanstvo trebalo pratiti", poručila je.

Treba pripaziti i na psihološki aspekt prilikom kupnje. "Isto tako možete gledati na policama neku niže izloženu robu jer ova koja vam je na dometu vidnog polja, ta je sigurno najskuplja. Ima prilika da se uštedi. Postoje trgovački lanci koji nisu jako dizali cijene", kazala je.

Troškovi prijevoza nižih dohodovnih skupina, kaže Ivanov, nisu toliko visoki. "Viši dohodovni razredi daleko više troše na prijevoz. Nisam primijetila da oni trenutno šparaju, prepune su ceste automobila bez obzira na rast cijena goriva. To znači da je elastičnost takva da se kupuje neovisno o cijeni.

"Najviši dohodovni razredi su ti koji najviše konzumiraju gorivo. Niži dohodovni razredi su već odavno prešli na javni prijevoz i bicikl, a tu su ipak moguće uštede još puno veće nego sa samom potrošnjom goriva", pojasnila je. 

Odgovorivši na pitanje kako generalno štedjeti u Hrvatskoj, Ivanov je poručila da je teško živjeti jeftinije.

"Kupujete na akcijama, na sniženjima i kupujete proizvode kojima cijena nije jako poskupjela. Mi u Hrvatskoj i dalje jedemo svinjetinu, ona je jeftinija nego junetina. Na riži je rast cijena bio puno manji nego što je to bilo na proizvodima vezanim za uljarice i pšenicu. Treba pronaći one proizvode kojima cijene najmanje rastu", zaključila je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene