Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bakšiš, manča, tringelt...

Uvođenje eura donijelo i pomutnju u - napojnicama: "Tih 20 centi je ipak kunu i pol"

Aktualno Galerija Napojnice u eurima - 1 Napojnice u eurima - 1 Foto: DNEVNIK.hr Napojnice u eurima - 2 Napojnice u eurima - 2 Foto: DNEVNIK.hr Napojnice u eurima - 3 Napojnice u eurima - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Napojnice u eurima - 4 Galerija 1/4 >>
Dolazak eura uveo je pomutnju u napojnicama. Neki ostavljaju previše, neki ništa, dok se ostali drže plaćanja karticom.

Hrvati i Hrvatice na dolazak eura još uvijek se nisu priviknuli, a napojnice su postale enigma. Zato se nekima dogodi da ostave puno, a neki ne ostave ništa, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak. 

Pročitajte i ovo Zvonimir Galić, psiholog Problemi s novcem Mnogi se još nisu navikli na euro: Psiholog otkrio zanimljive posljedice mijenjanja valute Nepropisno parkiranje u Zagrebu - 3 Proradio sustav Odlučuju koga će dignuti pauk, usmjeravaju promet i pišu kazne: Vratili su se i uskoro bi ih moglo biti i više na zagrebačkim ulicama

"Ma nema tringelta ovdje", požalio se prodavač na tržnici Irfan. 

"Nastojim ostaviti napojnicu kao što sam prije ostavljao. Mislim, cent-dva, to je i dalje ekvivalent desetak lipa, kako su ostavljali i prije, tako da ne vidim u tome nikakav problem.  Ako je čovjek zadovoljan uslugom koju dobije, naravno da će ostaviti nekakav tringelt", rekao je Robert. 

U Americi iznosi čak 20 % od iznosa računa, dok je diljem Europe praksa 10 %. 

Pročitajte i ovo Euro okupio bivše ministre: Ilustracija - 1 KONFERENCIJA O EURU Okupili se bivši ministri financija: "Bravo za ovo, ali pravi posao tek slijedi"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković ZADOVOLJAN PROCESOM Plenković za Euronews: "Euro je uveden bez problema, jedini incident su neopravdana poskupljenja"

"Recimo da svaki treći gost zaokruži cijenu. Ako ostavi 10, 20, 30, 50 centi, to se na kraju skupi", rekao je konobar Igor te je dodao da i on ostavi napojnicu svojim kolegama. 

Konobar Aleksandar kazao je da se ne može žaliti. "Tih 20 centi je ipak kunu i pol, na 300 kava je to 450 kn ili 60 eura, tako da je to sasvim ok."

Hoće li ostavljanje napojnica postati obveza kao što je vani već godinama, tek ćemo vidjeti. Ipak, svi bi oni izbjegli kartično ostavljanje jer, kažu, opet će država zaraditi više nego oni ovo malo što dobiju - kad dobiju.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene