Obavijesti Video Pretražite Navigacija
cijene plina utrostručene

U jednoj članici EU-a inflacija dosegnula rekordnih 20 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inflacija u toj baltičkoj državi dosegnula je u svibnju 20 posto, potaknuta poskupljenjem režija, ali i dvoznamenkastim rastom cijena dobara i usluga, pokazali su u utorak podaci estonskog statističkog ureda.

U travnju su potrošačke cijene porasle 18,8 posto. Estonija je u prošlom mjesecu bilježila najsnažniji rast potrošačkih cijena među članicama eurozone, za 20,1 posto.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Hrvatska najgora u Eurozoni Upozorenje guvernera: Glavni doprinos inflaciji daju usluge, rast cijena će se nastaviti Valentinovo i inflacija - 5 Ljubav se ne kupuje ili? Nevjerojatan iznos koji se potroši za Velentinovo: Zaljubljeni će zbog inflacije morati izdvojiti još više

Prema podacima estonskog statističkog ureda, cijene dobara porasle su u svibnju 15,7 posto, a cijene usluga 28,8 posto.

Udvostručene cijene električne i toplinske energije

"U usporedbi sa svibnjem 2021., na indeks potrošačkih cijena najviše su utjecale promjene cijena režija, čiji je udio u ukupnom rastu indeksa bio veći od 40 posto", rekla je glavna analitičarka Statistics Estonije Viktoria Trasanov.

Cijene električne energije za kućanstva više su nego udvostručene, cijene toplinske energije porasle su za 61,2 posto, a cijene krutih goriva za 67,3 posto, istaknula je Trasanov.

Pročitajte i ovo Ministar Zdravko Marić DALJNJI SET MJERA Marić o mogućoj nestašici goriva: "Sve je na stolu"

Pročitajte i ovo Dino Goleš Inflacija u Hrvatskoj Nikad brže nismo ostajali praznog novčanika: Mnogi si danas mogu priuštiti manje nego prije korone i rata

Rastu i cijene hotelskog smještaja

Cijena plina za kućanstva više je nego utrostručena, dodala je. Troškovi stanovanja na godišnjoj su razini porasli 63 posto, a cijene prijevoza za 27 posto. Cijene hrane i bezalkoholnih pića te hotelskog smještaja i ugostiteljskih usluga u kafićima i restoranima porasle su za 17, odnosno za 13,3 posto. Na mjesečnoj razini rast cijena usporio je u svibnju na 1,9 posto, s 3,6 posto u prethodnom mjesecu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene