Mnogi se građani i dva mjeseca nakon prelaska na euro na njega još nisu priviknuli. Tek su rijetki oni koji su se u potpunosti prebacili, no što je s ostalima koji nisu?

Galerija Preračunavanje eura - 1 Preračunavanje eura - 2 Preračunavanje eura - 3 +0 Zvonimir Galić, psiholog

Mnogima euro još uvijek stvara probleme, ali promjena valute, objasnio je Zvonimir Galić, psiholog i profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta, ima zanimljive učinke.

"Dogodilo nam se nešto što smo mi u psihologiji predviđali, a to je iluzija novca. Mi smo prešli s nominalno slabe na nominalno jaču valutu. Cijene izražene u eurima, zato što su nominalno male, izgledaju nam relativno niske", rekao je Galić reporterki Dnevnika Nove TV Sari Duvnjak.

Ilustracija Aplikacija o kretanju cijena od sutra dostupna građanima, a u veleprodaji cijena jedne svakodnevne namirnice obara rekorde

Uskršnja košarica: Ilustracija - 3 Inflacija jede hranu s blagdanskoga stola, cijena uskršnje košarice raste u nebo: "Malo je za nas preskupo"

Još uvijek nemamo realnu percepciju novca. Stvari nam djeluju jeftinije, ali mi se osjećamo siromašnijima. Imamo tendenciju izjednačavanja valute, no zato je tu dobri stari kalkulator.

"Preračunavanje će brzo nestati, ali nama je zanimljivo da je ta prilagodba malo sporija nego što smo mi očekivali", rekao je Galić te dodao: "Ako želite racionalno plaćati i racionalno trošiti, uvijek si preračunavajte."

Više o preračunavanju iz eura u kune možete pogledati u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju