Obavijesti Video Pretražite Navigacija
o vladinim mjerama

VIDEO Branko Bačić nakon sastanka vladajuće koalicije: "Za očekivati je da će cijene nafte opet rasti"

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković okupio je koalicijske partnere na redovitom tjednom sastanku vladajuće većine u Banskim dvorima.

Vladajuća koalicija održala je redoviti tjedni sastanak u Banskim dvorima. Nakon sastanka izjavu za medije dao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić.

Bačić je istaknuo kako se na sastanku razgovaralo o nizu važnih tema za hrvatsku javnost. Osvrnuvši se na Vladine odluke o ograničavanju rasta cijena naftnih derivata, Bačić je poručio da je Vlada takvim pristupom značajno pomogla hrvatskim poslodavcima i građanima.

Bačić je istaknuo kako se istovremeno vodi računa o dostatnosti naftnih derivata na hrvatskom tržištu, ali i da se vodi računa o tome da se ograničavanjem cijena smanjuje udar na standard građana.

"Zbog ove dvije odluke kojima se spušta visina trošarina, spušta marža prerađivača, cijena je značajno niža od one koja bi bila da Vlada nije reagirala mjerama. Odlukama se ne dovodi u pitanje opskrba naftnim derivatima. Premijer Andrej Plenković i ministar gospodarstva Davor Filipović kazali su kako je opskrba naftnim derivatima stabilna", rekao je Bačić.

Pročitajte i ovo Nafta - 1 zabrana tankera preko luke Srbija ostaje bez ruske nafte koja stiže preko JANAF-a: Sankcije stigle u susjedstvo

Pročitajte i ovo Ivica Mandić - 8 Gotovo sto dana rata Vojni analitičar o naftnom embargu i hoće li to dotući Ruse? "S druge strane imamo iracionalnu osobu"

Na pitanje o tome je li bilo govora o još nekim mjerama po pitanju smanjenja cijene nafte, Bačić je poručio kako situacija oko rata u Ukrajini sve dodatno usložnjava.

"Za očekivati je da bi moglo doći do daljnjeg rasta cijena sirove nafte, i u svijetu, a samim time i na Mediteranu", rekao je Bačić te je dodao kako "Vlada u svom arsenalu ima i može raspolagati dodatnim mjerama".

Osvrnuvši se na prijedlog oporbe za ograničavanje cijena i pomoć građanima, Bačić je ustvrdio da je Vlada već brojnim mjerama pomogla građanima u dugoročnom smislu. "To je bio jedan cjeloviti paket mjera", podsjetio je Bačić.

Projekt obiteljskih mirovina

Bačić je izvijestio kako se na sastanku govorilo i o projektu obiteljskih mirovina koji će detaljnije biti predstavljen u četvrtak. Istaknuo je kako je paket već razrađen.

"To je paket koji će koštati preko milijardu kuna. To će podići standard naših umirovljenika. Podići će razinu prosječne mirovine u Hrvatskoj", pojasnio je Bačić te istaknuo da su paket podržali svi koalicijski partneri.

Rekao je i kako je cilj da se do ljetne stanke u Hrvatskom saboru raspravi prvo čitanje, najesen drugo i da se već od Nove godine starta s tim projektom.

"Preko 280 000 umirovljenika će osjetiti povećanje mirovine", rekao je Bačić.

Što je s ustavnim promjenama

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić osvrnuo se i na promjene u ustavu.

"Ustavne promjene trebaju biti ograničene isključivo na poboljšanje zakonodavnog okvira kojim je definirana provedba referenduma u Hrvatskoj. Ukoliko otvorimo široke izmjene ustava, vjerojatno je da će te ustavne promjene biti osuđene na propast", komentirao je Baćić. 

30 milijuna kuna za uništene usjeve

Bačić je rekao kako se na sastanku govorilo i o odšteti za poljoprivrednike čiji su usjevi stradali u snažnoj tuči.

"Naknada i obeštećenje za štetu nastalu elementarnom nepogodom na poljoprivrednim usjevima i površinama, kroz niz mjera s kojima nas je upoznala ministrica poljoprivrede, bit će na razini 30 milijuna kuna. Odnosi se na poljoprivrednike na području županije koje su bile zahvaćene nepogodom", rekao je Bačić.

Grlić Radman: Zabrinuti smo za Bosnu i Hercegovinu

Izjavu za medije dao je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Osvrnuvši se na stanje u Bosni i Hercegovini, Grlić Radman je rekao kako je to vrlo složena stvar. Naime, Sjedinjene Američke države uvele su sankcije predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari i ministru zdravstva Republike Srpske Alenu Šeraniću.

"Zabrinuti smo za stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine. Hrvatska je najveći zagovaratelj proeuropske BiH. Daytonski sporazum, koji jamči konstitutivnost i jednakopravnost triju naroda, održiv je jedino ako se poštuje ta konstitutivnost", rekao je Grlić Radman.

Dodao je kako treba osigurati legitimnost predstavljanja konstitutivnih naroda u najvećim tijelima u Bosni i Hercegovini.

"Svi koraci koji idu u smjeru ispravljanja svih nepravdi koje su učinjene hrvatskom narodu, svi koraci koji se čine da se ta nepravda ispravi, Hrvatska podržava taj put", istaknuo je Grlić Radman.

Ranjeni Hrvat u Ukrajini

Osvrnuvši se na evakuciju ranjenog hrvatskog vojnika u Ukrajini, Grlić Radman je rekao kako sve teče po planu.

"Kada on dođe, sve ćemo vam reći. Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, zajedno s našom veleposlanicom u Ukrajini, poduzeli su sve korake koji su nužni kako bismo repatrirali hrvatskog državljanina iz Ukrajine", zaključio je Grlić Radman.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene