Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svemirska stijena koja je pogodila Zemlju prije 65 milijuna godina i koju se okrivljuje za istrjebljenje dinosaura bila je vjerojatno brzi komet, ustvrdili su američki znanstvenici.


Istraživači iz New Hampshirea smatraju da je krater Chicxulub promjera 180 km na meksičkom poluotoku Yucatan izdubio manji objekt nego što se ranije mislilo, navodi BBC. Mnogi znanstvenici misle kako je veliki i relativno sporiji asteroid vjerojatni krivac za krater.

Objekt koji je udario u Zemlju doveo je do povišenja sedimenata bogatih elementom iridijem čije su koncentracije mnogo više nego što se to događa prirodnim putem pa se pretpostavlja da su morale doći iz svemira.

Vezani članci Slika nije dostupna Masivni asteroid koji je ubio dinosaure bio je puno razorniji nego što se prethodno mislilo Slika nije dostupna Hoćemo li konačno saznati kako je došlo do izumiranja dinosaura?

>> NASA otvoreno: 'Za borbu protiv asteroida imamo samo MOLITVU'

Ekipa znanstvenika s Koledža Dartmouth iz New Hampshirea utvrdila je da vrijednosti iridija koje se obično navode nisu točne. Koristeći se usporedbom s drugim vanzemaljskim elementom osmijem koji se nataložio u sudaru oni su izveli zaključak da je sudar doveo do manje otpada nego što se ranije pretpostavljalo.

Sumnjaju na komet

Nove vrijednosti iridija upućuju na to da je manje svemirsko tijelo pogodilo Zemlju. Da bi manji objekt stvorio krater od 180 km morao se kretati relativno brzo. Ekipa je iz toga zaključila kako komet po svojim svojstvima više odgovara mogućem objektu koji je udario u Zemlju. Komet manjih dimenzija, a mnogo veće brzine mogao je iza sebe ostaviti krater takvih dimenzija i manje ostataka. Kometi su lopte prašine, stijena i leda koje se kreću oko Sunca.

Izumiranje vrsta na Zemlji prije 65 milijuna godina sada se uglavnom povezuje sa svemirskim sudarom u Chicxulubu. Sudar je za kratko vrijeme doveo do nestanka 70 posto svih vrsta na Zemlji i najpoznatije među njima dinosaura. Katastrofalni sudar je, kako se pretpostavlja, izavao požare, potrese i ogromne tsunamije, a prašina i plinovi izbačeni u atmosferu su nekoliko godina smanjivali globalnu temperaturu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook