Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatna cifra

ŠOK U TECH SVIJETU: Facebook kupuje WhatsApp za 19 milijardi dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od osnivača WhatsAppa, Brian Acton je, nakon što je 2009. godine ostao bez posla, tražio posao i u Facebooku. Oni su ga odbili. A sada je Zuckerberg platio 19 MILIJARDI DOLARA za njegovu firmu!

Mark Zuckerberg iznenadio je brojne analitičare kada je prije nešto manje od dvije godine kupio Instagram te mnogi nisu mogli vjerovati da je šef Facebooka ponudio milijardu dolara za kompaniju koja do tada nije zaradila niti centa, ali danas se ta cifra uopće ne čini tako velikom jer je jučer Zuckerberg preuzeo WhatsApp za nevjerojatnih 19 milijardi dolara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za skoro 3 milijarde dolara Iznenađujuća akvizicija: Lenovo kupuje Motorolu od Googlea Slika nije dostupna 'Facebook za kompanije' Microsoft kupio Yammer za 1,2 milijarde dolara

Rekao NE Zuckerbergu: Ovaj mladić odbio je više od 3 MILIJARDE dolara!

WhatsApp je, poput Vibera koji je također nedavno kupljen, aplikacija za razmjenu poruka koja ima oko 450 milijuna korisnika i svaki se dan ta brojka povećava za još jedan milijun, a putem nje dnevno se pošalje 19 milijardi poruka, 600 milijuna fotografija i sto milijuna videozapisa.

Govoreći o brzom rastu WhatsAppa Mark Zuckerberg je rekao kako 'nitko u povijesti nije napravio ništa slično' te je dodao da cilj Facebooka nije zaraditi na korisnicima ove aplikacije, već povećati broj ljudi koji koriste Facebookove servise, dok na CNN-u napominju kako Zuckerberg vjeruje da će i WhatsApp premašiti brojku od milijardu korisnika.

Facebook ga odbio, a sada im je prodao kompaniju za 19 milijardi dolara

Koliko je velik ovaj posao Facebooka najbolje govori podatak da niti jedna od velikih tehnoloških kompanija poput Microsofta, Applea ili Google do sada nije potrošila niti približnu svotu za kupovinu kompanija – Google je preuzeo Motorolu za 12,5 milijardi dolara (naknadno je prodao za puno manju svotu), najvrjednija Microsoftova akvizicije je Skype kojeg su platili 8,5 milijardi dolara, dok Apple nikada nije potrošio više od milijardu dolara na akvizicije.

Treba napomenuti da će Facebook za WhatsApp platiti 4 milijarde dolara u novcu te još 12 milijardi u dionicama Facebooka, dok će trenutni zaposlenici WhatsAppa (njih 55) tijekom sljedeće četiri godine dobiti dodatne dionice Facebooka u vrijednosti od 3 milijarde dolara.

Ne prodajemo se Googleu!

Prije kupovine WhatsAppa Facebook je pokušao kupiti i Snapchat, aplikaciju za razmjenu samouništivih poruka koja je iznimno popularna među mlađim korisnicima, no osnivač ove kompanije prvo je odbio milijardu, a zatim i tri milijarde koje mu je ponudio Zuckerberg te se Mark nakon toga okrenuo WhatsAppu kojeg je ranije htio kupiti Google za 'samo' milijardu dolara.

Novinari TechCrunchea kažu da u ovoj priči posebno zanimljivo što je jedan od osnivača WhatsAppa Brian Acton (drugi osnivač je Jan Koum), nakon što je 2009. godine ostao bez posla, tražio posao i u Facebooku, no ova ga je kompanija odbila – pet godina poslije, Zuckerberg je platio 19 milijardi dolara za Actonovu firmu.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene