Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misija kod kratera

Znanstvenici u misterioznoj rupi na 'kraju svijeta': Evo što su snimili!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su pomoću opreme za penjanje došli do baze kratera, oko 10,5 metara dubokog jezera sa smrznutom površinom.

Misija provedena ovaj tjedan kod novoformiranog kratera na poluotoku Yamal u sjevernom Sibiru trebala bi baciti novo svjetlo na to kako ovaj i drugi slični fenomeni nastaju. Stručnjaci rade na teoriji prema kojoj su plinski hidrati izazvali podzemne eksplozije na isti način na koji je erupcija ispod Atlantskog oceana možda dovela do fenomena Bermudskog trokuta.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Slika nije dostupna Otkrivene nove rupe VIDEO Jesu li klimatske promjene odgovorne za misteriozne kratere?

Po prvi put znanstvenici su koristili opremu za penjanje kako bi došli do baze kratera, barem 10,5 metara dubokog jezera sa smrznutom površinom.

Voditelj nove misije Vladimir Pushkarev, direktor ruskog Centra za istraživaje Arktika, rekao je za Siberian Times da su se uspješno sputili u 'lijevak'. Koristili su opremu za penjanje i odlučili se na ovaj korak zimi jer je tlo tvrđe.

Je li misterij oko nastanka sibirskih kratera napokon riješen?

'Napravili smo sve planirano i obavili mjerenja. Sada znanstvenici trebaju vrijeme za obradu svih podataka, a a tek onda mogu izvući zaključke', objasnio je.

'Lijevak', odnosno grlo kratera duboko je 16.5 metara, ne uključujući zemljani bedem na površini. U podnožju je smrznuto jezero dubine 10,5 metara koje može biti i dublje. Čekaju se točne informacije.

Istraživanje najveće od triju poznatih rupa, nedavno formiranih na sjeveru Sibira, inicirao je ruski Centar za istraživanje Arktika, ali i stručnjaci iz brojnih instituta. 'Provodili su radiolokacijska ispitivanja na dubini od 200 metara, uzeli uzorke leda, tla, plinova i zraka. Sada su se svi vratili u svoje institute i laboratorije raditi na materijalu. Sljedeća faza je obrada prikupljenih informacija. Nakon toga planiramo istražiti okolicu, uspoređujući slike iz svemira, pa čak i one iz 1980-ih, kako bi pokušali zaključiti jesu li tamo postojali ili postoje neki slični objekti', rekao je Pushkarev. Moguće je, naime, da su i drugi takvi fenomeni postojali, ali nisu uočeni.

Sibirski misteriji: Nakon divovskog kratera pojavile se dvije nove rupe

Pushkarev tvrdi da je prerano izvlačiti zaključke o teorijama formiranja kratera. Kaže i da zasad ne vidi ništa opasno u iznenadnim pojavama takvih rupa, ali da ih moraju proučiti kako bi bili potpuno sigurnu da razumiju prirodu njihovog nastanka i da ih se ne treba bojati.

Inače, Yamal u prijevodu znači kraj svijeta. Nove fotografije snimljene unutar sibirskog kratera možete pogledati OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene