Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije godine

Dvije godine Ukrajinci žive u paklu rata, Zelenski poručuje: "Pobijedit ćemo i to će biti najbolji dan u našim životima"

Zelenski je na drugu godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu primio predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, talijansku premijerku Giorgiu Meloni, kanadskog premijera Justina Trudeaua i belgijskog premijera Alexandera de Crooa.

Ukrajina će "poraziti" Rusiju, poručio je u subotu ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski u trenutku kada Ukrajina oslabljena ulazi u treću ratnu godinu, pomoć saveznika postupno 'presušuje', a ruska vojna mašinerija napreduje.

"Borimo se za to. Već 730 dana. I pobijedit ćemo... i to će biti najbolji dan u našim životima", rekao je Zelenski u govoru održanom u vojnoj zračnoj luci Gostomel blizu Kijeva, poprištu ključne bitke s Rusijom u prvim danima invazije koja je započela 24. veljače 2022.

Ruski predsjednik Vladimir "Putin mora izgubiti apsolutno sve, kao ovdje u Gostomelu", poručio je Zelenski. Pokraj njega su stajale predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, talijanska premijerka Giorgia Meloni, kanadski premijer Justin Trudeau i belgijski premijer Alexander de Croo, koji su u Ukrajinu doputovali u povodu druge godišnjice invazije na tu zemlju.

Pročitajte i ovo Požar u čeličani Novolipetsk Strateški cilj Eksplozije u Rusiji! Dronovi stavili važnu rusku čeličanu van pogona, proizvodila dijelove za projektile

Poslijepodne bi Meloni trebala predsjedati virtualnim sastankom zemalja članica G7 o Ukrajini iz katedrale Svete Sofije u središtu Kijeva. Bit će prisutan i predsjednik Zelenski, a raspravljat će se o novim sankcijama protiv Moskve.

Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski kazao je da je, unatoč poteškoćama "uvjeren da je ukrajinska pobjeda u jedinstvu". "Svjetlo uvijek pobjeđuje tamu!", napisao je na Telegramu.

Ruska vojska u međuvremenu osvaja teren na istoku zemlje kod Marijinke, područja koje Kijev sada naziva "vrućom točkom".

Pročitajte i ovo Olujno jugo i vjetar prouzročili veliku štetu - 11 Velika šteta Olujno jugo i valovi pravili nered po Kvarneru: Snažni naleti vjetra uništili betonski dio kupališta

Za vrijeme posjeta ruskim trupama u Ukrajini ruski ministar obrane Sergej Šojgu je kazao da je "prednost na ruskoj strani". To je objavljeno u subotu u priopćenju ruske vojske u kojemu stoji i da ruske snage nastavljaju ofenzivu nakon što su zauzele Avdivijku.

U subotu je ruska vojska u Moskvi uhitila više osoba, među njima i novinare. To se zbilo za vrijeme okupljanja supruga mobiliziranih ruskih vojnika koje traže njihov povratak kućama iz Ukrajine.

Svake subote supruge ruskih vojnika polažu cvijeće na grob Neznanog vojnika, što je simbolična gesta nedaleko od zidina Kremlja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene