Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strateški cilj

Eksplozije u Rusiji! Dronovi stavili važnu rusku čeličanu van pogona, proizvodila dijelove za projektile

Požar u čeličani Novolipetsk
Požar u čeličani Novolipetsk Foto: Afp
Čeličana Novolipetsk NLMK primarno je namijenjena za izradu proizvoda od plosnatog čelika i čini gotovo 18 posto ukupne ruske proizvodnje. U vlasništvu je Vladimira Lisina, ruskog milijardera, koji je prema Forbesovoj listi lani bio treći najbogatiji Rus.

Serija eksplozija zasula je važnu čeličanu u Rusiji te se vjeruje da je napad rezultat aktivnosti dronova. Jedan je to od posljednjih napada na neko industrijsko postrojenje u Rusiji na drugu godišnjicu početka invazije na Ukrajinu.

U posljednjih nekoliko mjeseci sve su učestaliji napadi dronovima na energetsku i vojnu infrastrukturu u Rusiji za što Moskva uglavnom optužuje Ukrajinu. No iz Kijeva se ne oglašavaju i ne preuzimaju izrijekom odgovornost za te napade. Rusija je ranije koristila dronove za napade na ukrajinske civile diljem ratišta.

Jutrošnji napad na čeličanu Novolipetsk izazvan je dronom, što je potvrdio i regionalni guverner Igor Artamonov no nije posebno spomenuo Kijev. Rastumačio je tek da u napadu nije bilo žrtava jer je požar pokrenuo evakuaciju radnika.

Društvenim mrežama šire se snimke za koje se tvrdi da su snimljene upravo kod čeličane Novolipetsk navodno napadnute nešto prije 2 sata ujutro po lokalnom vremenu.

Čeličana NLMK primarno je namijenjena za izradu proizvoda od plosnatog čelika i čini gotovo 18 posto ukupne ruske proizvodnje. U vlasništvu je Vladimira Lisina, ruskog milijardera, koji je prema Forbesovoj listi lani bio treći najbogatiji Rus.

Pozivajući se na neimenovane izvore, ukrajinski informativni izvor TSN objavio je kako je spomenutu čeličanu ciljem proglasila upravo ukrajinska obavještajna služba. TSN također tvrdi da uništenje postrojenja čeličane, koja je donedavno proizvodila sirov materijal za nuklearno naoružanje i balističke projektile, znači da neće biti u pogonu dulje vrijeme.

Dronovi gađaju ciljeve sve dalje od granice

Postal Newsweek kontaktirao je rusko ministarstvo obrane koje je objavilo da su tijekom tjedna oborili dva ukrajinska drona te još dva presreli u regijama Kursk i Tula. Napadi dronovima za koje se vjeruje da dolaze iz Ukrajine, gađaju upravo važne ciljeve duboko unutar ruskog teritorija, među kojima i rafinerije nafte koje se nalaze duž vatrene linije.

Ranije ovog mjeseca u Volgogradu je izbio požar na postrojenju Lukoila, koje se nalazi oko 320 kilometara od ukrajinske granice. Nešto ranije dron je izazvao eksploziju u Nevsky Mazut rafineriji u St. Petersburgu, a navodno je i nakon što ga je pogodio projektil zemlja-zrak ruskog obrambenog sustava, nastavio letjeti 50 kilometara do cilja.

Tijekom noći na petak, Rusija je lansirala dronove Shahed-131/136 iranske proizvodnje na ukrajinsku južnu oblast i navodno oborila 12 letjelica. Iz Azovskog mora Rusija je pak poslala projektile Kh-59, izvijestile su ukrajinske Južne obrambene snage, a Moskva je izvela i 28 napada na Sumsku oblast na sjeveroistoku Ukrajine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene