Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Druga godišnjica sukoba

Zapadni vođe vlakom stigli u Kijev, šef NATO-a poslao poruku: "Stojimo uz Ukrajinu, radi vaše i naše sigurnosti"

Talijanska premijerka Meloni vlakom stiga u Kijev
Talijanska premijerka Meloni vlakom stiga u Kijev Foto: Afp
Čelnik NATO saveza Jens Stoltenberg u video poruci rekao kako će Ukrajina sigurno ući u NATO iako je Rusija pokrenula rat kako bi joj zatvorila vrata Zapada. U povodu druge godišnjice početka rata u Kijev su noćnim vlakom stigli zapadni čelnici i predsjednica Europske komisije.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, na drugu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, izrazio je uvjerenje da je budućnost Ukrajine u zapadnom obrambenom savezu.

"Moskva je pokrenula ovaj rat s ciljem da Ukrajini zatvori vrata NATO-a uskraćujući joj pravo da izabere vlastiti put", rekao je Jens Stoltenberg u videoporuci objavljenoj u subotu.

Pročitajte i ovo Plenković i Zelenski Podrška Ukrajini Plenković: "Ukrajinci se bore za sigurnost cijele Europe, njihov slom povećao bi ruske apetite"

Pročitajte i ovo Engleska policija, ilustracija Uspostavljen kordon Drama u Engleskoj, u tijeku velika evakuacija: "Napustite područje i na vraćajte se"

"Ali događa se upravo suprotno: Ukrajina je bliža NATO-u nego ikada. Ukrajina će se pridružiti NATO-u. Nije pitanje hoće li, nego kada", rekao je.

Ruske snage pokrenule su sveobuhvatnu invaziju na susjednu zemlju u ranim jutarnjim satima 24. veljače 2022.

"Dok vas budemo pripremali za taj dan, NATO će nastaviti stajati uz Ukrajinu. Radi vaše sigurnosti, i naše", rekao je Stoltenberg.

Situaciju na bojišnici opisao je kao izuzetno ozbiljnu i rekao da nema naznaka da se ruski predsjednik Vladimir Putin sprema za mir.

"Ali ne smijemo gubiti nadu. Ukrajina je opetovano pokazala svoje izvanredne sposobnosti i žestoku odlučnost", rekao je pohvalivši ukrajinske snage.

Pročitajte i ovo Ukrajinska snimka američkog tenka Abrams u akciji Abrams na prvoj crti bojišta VIDEO Ukrajina objavila prve snimke moćnog tenka u akciji: "Seciramo Ruse i njihovu opremu"

"Vratili ste polovicu teritorija koji je Rusija zauzela. Potjerali Rusiju s velikih dijelova Crnog mora. I nanijeli teške gubitke ruskim snagama."

Rekao je da su zemlje NATO-a do sada Kijevu pružile milijarde dolara pomoći, uključujući topničko streljivo, protuzračnu obranu i borbene čamce, F-16 opremu i rezervne dijelove, dronove i opremu za razminiranje.

"Još je podrške na putu", obećao je.

Zapadni vođe u Kijevu

Četvero zapadnih vođa je u subotu došlo u Kijev kako bi iskazalo solidarnost s Ukrajinom na drugu godišnjicu ruske invazije, u kojoj su deseci tisuća ljudi izgubili živote i u kojoj je razoreno gospodarstvo zemlje.

Premijeri Italije, Kanade i Belgije - Giorgia Meloni, Justin Trudeau i Alexander De Croo, doputovali su zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen noćnim vlakom iz susjedne Poljske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za podizanje standarda Poljska će dobiti 137 milijardi eura od EU-a: "To je hrpa novca, dobro ćemo ga iskoristiti"

Svrha njihovog posjeta jest naglasiti predanost zapada da pomogne Ukrajini dok se suočava sa sve većim manjkom vojnih zaliha, što utječe na njezinu sposobnost na bojištu, gdje Moskva ostvaruje teritorijalne dobitke.

Von der Leyen je na društvenoj platformi X napisala da je u Kijevu kako bi proslavila izvanredan otpor ukrajinskog naroda.

"Više nego ikada, čvrsto stojimo uz Ukrajinu. Financijski, gospodarski, vojno, moralno. Dok zemlja napokon ne bude slobodna", dodala je.

Očekuje se da će Meloni i Trudeau tijekom svog kratkog boravka potpisati sigurnosne sporazume s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem po uzoru na slične ugovore nedavno sklopljene s Francuskom i Njemačkom u vrijednosti od više milijardi dolara.

Kada su ruski tenkovi i vojnici prešli granicu prije zore 24. veljače 2022., 40 milijuna Ukrajinaca ih je, suprotno očekivanjima i planovima Kremlja, uspjelo zadržati i spriječiti poraz koji su mnogi predviđali.
No, dok započinje treća godina rata, zbog poteškoća na istočnom bojištu, ukrajinska vojska djeluje ranjivo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvijestilo Ministarstvo branitelja Identificirano još šest osoba nestalih u Domovinskom ratu: "Obitelji će imati mjesto na kojem mogu zapaliti svijeću svojim najmilijima"

Zelenskij, koji želi zadržati pažnju zapada u vrijeme kada rat između Izraela i Hamasa dominira u medijima, upozorio je da se Rusija, predvođena predsjednikom Vladimirom Putinom, možda neće zaustaviti na ukrajinskim granicama pobijedi li u ratu.

Putin takve tvrdnje odbacuje kao besmislice.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene