Diploma, ilustracija
Diploma, ilustracija Foto: Getty Images

Rumunjsko državno odvjetništvo odredilo je pritvor za bivšeg predsjednika rumunjskog Ureda za borbu protiv pranja novca jer je krivotvorio svoje diplome, objavila je u nedjelju policija.


"Bio je predmet istrage jer je prevario nekoliko javnih ustanova kada se natjecao za radno mjesto i predao krivotvorene diplome koje su zatim poništili nadležni sudovi", objavila je policija.

Vezani članci Izbori u Rumunjskoj Bizarni rezultati izbora: Pobijedio velikom većinom iako je mrtav dva tjedna Projektili Patriot, ilustracija U Rumunjsku stigle američke rakete koje Rusi smatraju velikom prijetnjom: "Sad smo bolje zaštićeni"

Laurentiu Baranga (53) u pritvoru je u Bukureštu od subote.

Baranga je po struci tokar, a sumnjiči ga se da je krivotvorio maturalnu diplomu na temelju čega je obnašao proteklih deset godina nekoliko dužnosti.

U četvrtak je podnio ostavku na mjesto šefa Ureda za sprečavanje i borbu protiv pranja novca koje je obnašao od početka rujna.

Njegov dom na jugu Rumunjske pretražen je u subotu.

Rumujski mediji prenijeli su da je Laurentiu Baranga maturirao 1999., u dobi od 32 godine. Zatim je 2008. stekao diplomu Upravne škole, a tri godine poslije kada je imao 44 godine stekao je doktorat iz menedžmenta.