Obavijesti Video Pretražite Navigacija
čekaju se prvi rezultati

Zatvorena birališta u Brazilu: Velike podjele glasača, dvije potpuno različite vizije zemlje

Izbori u Brazilu
Izbori u Brazilu Foto: Afp
Zatvorena su birališta na najpolariziranijim izborima u Brazilu u posljednje vrijeme, na kojima su se sukobili krajnje desničarski sadašnji predsjednik Jair Bolsonaro i ljevičarski bivši čelnik Luiz Inacio Lula da Silva.

Očekuje se da će početni zbroj glasova dati prednost Jairu Bolsonaru, bez obzira na konačni rezultat, budući da Luiz Inacio Lula da Silva i njegova Radnička stranka dobivaju jaču potporu u regijama koje sporije objavljuju rezultate.

Izbori služe kao referendum o dvjema potpuno različitim – i žestoko suprotstavljenim – vizijama budućnosti Brazila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Brazilu "Satima nije htio izaći iz kuće te bacio bombu na policajce: Bivši zastupnik odbio otići u zatvor, ranio dvojicu policajaca

Pročitajte i ovo Turbulencija na letu za Buenos Aires noćna mora Avion s gotovo 300 putnika uletio u snažne turbulencije: Vrištali, padali po podu, udarali glavom o strop...

Bolsonaro je obećao da će konsolidirati oštar zaokret udesno u brazilskoj politici nakon predsjedničkog mandata koji je svjedočio jednom od najsmrtonosnijih svjetskih izbijanja pandemije covida-19 i široko rasprostranjenom krčenju šuma u amazonskom bazenu.

Lula obećava veću društvenu i ekološku odgovornost, pozivajući se na rastući prosperitet svog predsjedničkog mandata 2003.-2010., prije nego što su korupcijski skandali ocrnili njegovu Radničku stranku.

Oko 120 milijuna birača bilo je pozvano dati svoj glas u elektroničke glasačke strojeve koje je Bolsonaro bez dokaza kritizirao kao sklone prijevarama, izazivajući zabrinutost da možda neće priznati poraz, slijedeći primjer svog ideološkog saveznika, bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

To je dodatno pojačalo napetosti na najpolariziranijim izborima u Brazilu od njegova povratka demokraciji 1985. nakon vojne diktature protiv koje se Lula, bivši sindikalni čelnik, borio, a Bolsonaro, bivši vojni časnik, priziva s nostalgijom.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene