Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika pobjeda

Nakon što su izgubli izbore, Demokrati donijeli važan zakon: Od sada će svi Amerikanci moći stupiti u istospolni brak

Izbori u SAD-u: Ilustracija - 5
Izbori u SAD-u: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr
Zastupnički dom Sjedinjenih Država u četvrtak je dao konačno odobrenje zakonu kojim se istospolni brakovi priznaju na saveznoj razini. Riječ je iznimno važnom događaju s obzirom da su dani doma predvođeni demokratima odbrojani. Zakon je poslan predsjedniku Bidenu na odobrenje.

U četvrtak je Zastupnički dom SAD-a izglasao zakon koji nalaže savezno priznavanje istospolnih brakova. S 259 naprema 169 glasova za, Kongres je donio značajnu odluku. Zakon je poslan predsjedniku Joe Bidenu na potpisivanje, a on će ga i odobriti. Izrazio je zadovoljstvo što se čini "ključan korak koji će omogućiti svim građanima da se vjenčaju s osobom koju vole".

Predsjedavajuća Nancy Pelosi pobjedonosno je objavila rezultate prebrojavanjea dok su članovi Zastupničkog doma radosno zapljeskali.

"Danas se zalažemo za vrijednosti do kojih drži velika većina Amerikanaca: vjera u dostojanstvo i postojano poštovanje prema ljubavi koja je toliko snažna da povezuje dvoje ljudi", rekla je Pelosi a prenosi NYTimes.

70 posto Amerikanaca podržava istospolne brakove

Prije samo 10 godina, ovakav zakon bilo je nemoguće provesti. I Republikanci i Demokrati tada su pitanje držali kontroverznim te im se činilo da je stavljati ga na dnevni red, preriskantno. Međutim, desetljeće je donijelo velike promjene na tom planu. Danas 70 posto američkih glasača podupire istospolne brakove, pa su shodno, i zastupnici iz obiju stranaka glasali za.

Zakon je prvi put predložen ranije ove godine, međutim tada nije dobio podršku dovoljnog broja Republikanaca zbog straha da bi mogao ograničiti vjerske slobode institucija koje odbijaju priznati istospolne brakove.

Na inicijativu političara iz redova Republikanaca načinjene su izmjene te je u zakon unesena mjera koja će jamčiti da vjerske organizacije neće biti obvezne pružati bilo kakvu robu ili usluge za proslavu bilo kojeg braka, te da ne mogu izgubiti status oslobođenja od poreza ili druge povlastice zbog odbijanja priznaju istospolne zajednice.

Pročitajte i ovo Prosidba, ilustracija KORAK NAPRIJED "Obitelj ne čine uvijek majka, otac i dvoje djece": Najveća svjetska metropola priznala istospolno partnerstvo

"Demonizacija biblijskih vrijednosti"

Tako je otklonjena i posljednja prepreka u donošenju zakona. Barem su to pomislili su oni koji su se za zakon borili.

Revizija je naposljetku uspjela pridobiti samo petinu republikanskih zastupnika doma, a čak osam onih koji su na prvom glsanju podržali zakon, ovoga puta okrenuli su mu leđa. Dio onih koji su se nastavili protiviti zakonu, nazvali su ga nemoralnim.

"Ovaj prijedlog zakona služi samo daljnjoj demonizaciji biblijskih vrijednosti. Ovo je još jedan korak prema cilju Demokrata da unište tradicionalnu obitelj, ušutkaju glasove vjere i trajno ponište Bogom satkane temelje naše zemlje", na rubu suza je ispričala zastupnica Vicky Hatzler.

Pročitajte i ovo Prava istospolnih parova: Ilustracija - 2 PRAVA LGBT ZAJEDNICE Slovenija dopustila istospolnim parovima usvajanje djece, kakvo je stanje u Hrvatskoj? "Tu je problem da imate jednog tvrdoglavog zakonodavca"

S druge strane, senatorica Susan Collins, glavna republikanska pregovaračica, rekla je da su promjene koje su donesene u zakonu, dokaz da se nikoga ne demonizira te da je sada moguća koegzistencija različitih svjetonazora.

“Dokazali smo da se ne radi o pravima za LGBTQ zajednicu nasuprot pravima za crkve, džamije, sinagoge, hramove. Možemo unaprijeđivati prava za jedne i druge, a to je ono što je ovaj zakon danas učinio", rekla je.

Unatoč tome što se dio Republikanaca slaže s novim zakonom, male su šanse da bi mogao biti donesen u Zastupničkom domu kojim oni dominiraju. Upravo je to glavna promjena koji su donijeli američki međuizbori, a novi Kongres kreće s radom 3. siječnja 2023.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene