Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog zakona

Zabrinutost zbog ruskog zakona o izdaji i špijunaži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog zakona predan ruskom parlamentu koji proširuje pojam izdaje, špijunaže i državne tajne zabrinuo je branitelje ljudskih prava.

Taj tekst bitno proširuju pojam izdaje pa bi se sada i 'prenošenje informacija o izbornim prijevarama u Rusiji moglo ocijeniti izdajom', ocijenio je Pavel Čikov, dužnosnik nevladine organizacije za ljudska prava Agora, prenosi jedan list.Čikov drži da taj plan zakona predstavlja 'dodatni korak prema ponovnom spuštanju željeznog zida'.

'Ti amandmani su najgore što smo mogli očekivati, svi aktivisti ljudskih prava će sada živjeti s Damoklovim mačem nad glavom, tj. prijetnjom kaznama od 10 do 20 godina zatvora', rekao je Lev Ponomarev iz nevladine organizacije Za ljudska prava, prenosi AFP.

>> Rusija bi mogla blokirati Youtube zbog protuislamskog filma

Donji dom ruskog parlamenta, Duma je jednoglasno izglasao te amandmane u petak u prvom čitanju. Prijedlog zakona koji je podastrijeo FSB (bivši KGB) treba proći i u drugom i trećem čitanju prije nego ga potvrdi gornji dom i predsjednik Vladimir Putin.

Posljednjih godina sve je više osuđenih za izdaju i špijunažu.
U lipnju su dva znanstvenika iz Sankt Peterburga osuđena na 12 godina zatvora jer su Kini dostavili tajne informacije o raketama posljednje generacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Slika nije dostupna SSSH ponovno traži Zakon o minimalnoj plaći

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene