Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nižu se reakcije

Vojni analitičar objašnjava zašto se Putin neće povući te kolike su šanse da upotrijebi nuklearno oružje: "On će ići na mobilizaciju..."

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Velikom paradom u Moskvi Rusija je obilježila Dan pobjede - nacionalni događaj kojim se slavi kraj Drugog svjetskog rata i pobjeda nad nacistčkom Njemačkom. Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin održao govor na Crvenom trgu, nižu se reakcije vojnih stručnjaka i analitičara.

Nižu se reakcije vojnih stručnjaka i analitičara nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin povodom Dana pobjede održao govor na moskovskom Crvenom trgu.

Među ostalim, Putin je  svom govoru opravdavao rusku invaziju na Ukrajinu, rekavši da NATO i Ukrajina stvaraju neprihvatljivu prijetnju ruskim granicama. Unatoč skeptičnim nagađanjima da će Putin baš na ovaj dan simbolično objaviti rat Ukrajini, to se nije dogodilo.

Vojni analitičar i profesor sa Fakulteta političkih znanosti Robert Barić rekao je za DNEVNIK.hr kako bi se Putin, da je objavio rat Ukrajini, politički vezao za ishod invazije na Ukrajinu.

Vladimir Putin Vladimir Putin Foto: Mikhail METZEL / SPUTNIK / AFP

"Zbog te političke sudbine nikoga ne bi mogao okrivit za neuspjeh. Osim toga, objava rata odmah bi značila i prestanak isporuke energenata preko Ukrajine što bi dovelo do velike eskalacije sukoba", rekao nam je Barić.

Osvrnuvši se na Putinov govor, Barić je istaknuo kako je Putin poslao jasnu poruku o tome "da je bio prisiljen ući u Ukrajinu kao odgovor na napad Zapada".

Pročitajte i ovo Proslava Dana pobjede u Moskvi - 3 STRAH OD SABOTAŽE? Svijet je sumnjičav zbog otkazanih preleta zračnih snaga diljem Rusije: "Loše vrijeme? Pa vrijeme se može urediti"

Pročitajte i ovo Proslava Dana pobjede u Moskvi - 2 ŽESTOKE BORBE U UKRAJINI Otkazani prelet zračnih snaga nije jedino što je pošlo po zlu na Putinovoj paradi. Kina poslala upozorenje Njemačkoj

Neki su analitičari optimistično najavljivali da će Putinov govor pozivati na prekid neprijateljstva među dvjema državama. Od toga, rekao je Barić, neće biti ništa.

"Nema ništa od toga prekida neprijateljstva. Putin priprema rusku javnost za daljnje djelovnaje u Ukrajini. Zahtijevat će mobilizaciju, i materijalnu i ljudsku", istaknuo je Barić te je dodao kako "Putin ne mora objaviti rat da bi proveo mobilizaciju jer mu to omogućavaju ruski zakoni".

Vladimir Putin Proslava Dana pobjede u Moskvi - 3 Foto: AFP

Uoči dana pobjede neki su se analitičari pribojavali da bi Putin mogao poslati Zapadu upozorenje moćnim nuklearnim oružjem kao što je, primjerice, zapovjedni zrakoplov Il-80 "Sudnjeg dana". Profesora Barića upitali smo kolike su šanse da Putin doista upotrijebi nuklearno oružje.

"Ono što Putin pokušava jest Vlad-Mad, nastoji Ukrajinu prisiliti da prihvate njegove zahtjeve kako ne bi upotrijebio nuklearno oružje. No, za takvo što ne postoji šansa. Upotreba nuklearnog oružja za Putina bi značila potpuna međunarodna izolacija. Nitko živ ne želi imati posla s onim tko prijeti nuklearnim oružjem, rekao je Barić.

Ipak, dodaje kako je "druga priča" ako Putin bude stjeran u kut, ali Barić ističe kako smo još "daleko od toga".

"Putin se neće povući jer svako povlačenje za njega znači političku smrt", istaknuo je Barić.

Jaki udarci na ruske energente

U ponedjeljak bi se trebali nastaviti pregovori između predstavnika 27 zemalja Europske unije o predloženom embargu na rusku naftu. Nekoliko članica, posebice Mađarska, usporava donošenje tog dokumenta. 

Vojni analitičar Robert Barić očekuje da bi se ozbiljniji udarci na ruske energente mogli dogoditi iduće godine.

"Europska unija glavni je kupac ruske nafte. Rusija to ne može nadoknaditi preusmjeravanjem. Sada se uvode sankcije kojima se zabranjuje uvoz ruske nafte koja se dostavlja brodovima ili naftovodima. To će strahoviti smanjiti mogućnost transporta i Rusija će ustvari ovisiti o visokoj tehnologiji Zapada", napomenuo je Barić.

Po pitanju Hrvata kojeg su Rusi zarobili u Ukrajini, Barić je zaključio kako "sve ovisi o tome što je Rusija voljna učiniti zbog propagandnih akcija i koliko je naše Ministarstvo vanjskih poslova uspješno u tome da mu olakša".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene