Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRAH OD SABOTAŽE?

Svijet je sumnjičav zbog otkazanih preleta zračnih snaga diljem Rusije: "Loše vrijeme? Pa vrijeme se može urediti"

Proslava Dana pobjede u Moskvi - 3
Proslava Dana pobjede u Moskvi - 3 Foto: AFP
Svijet je sumnjičav zbog otkazanih preleta zračnih snaga diljem Rusije. Trebali su povodom Dana pobjede prikazati snagu Rusije i ruske vojske. Mediji analiziraju što je pošlo po zlu i boji li se Vladimir Putin nečega.

U ponedjeljak ujutro u Moskvi je u devet sati počela vojna parada u povodu Dana pobjede koju je ove godine svijet pomno promatrao zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Putinova vojska pokazala je svu raskoš. Prikazani su mnogi sustavi naoružanja, od samohodnog topništva, do balističkih projektila i teških oklopa. Predstavljeni su kontingenti svih glavnih rodova ruske vojske, uključujući borbena vozila.

Prikazani su i nuklearni projektili dugog dometa, no ne i zračne snage. Planirani su preleti zračnih snaga, a očekivalo se i da će osam borbenih zrakoplova na nebu oblikovati slovo "Z", što je službeni simbol ruske vojne operacije u Ukrajini.

No ništa od toga danas nismo vidjeli. Službeno objašnjenje je da je nad Moskvom bilo loše vrijeme i da su preleti zbog toga otkazani. 

Svijet je sumnjičav jer su preleti otkazani i u nekim drugim gradovima gdje se slavio Dan pobjede nad nacizmom i fašizmom u Drugom svjetskom ratu. 

Preleti zračnih snaga otkazani su u Sankt Peterburgu, Rostovu na Donu, Samari, Kalinjingradu i Murmansku, piše TASS, javlja CNN.

Sky News analizira zašto je otkazan zračni dio vojne parade i navodi da to nije jedino što je pošlo po zlu na paradi. Službeno objašnjenje za otkazivanje preleta je loše vrijeme no analitičar Michael Clarke, kaže da je objašnjenje zanimljivo jer zemlje poput Rusije i Kine mogu "urediti vrijeme", odnosno pomoću nekih kemijskih procesa napraviti da primjerice ne pada kiša. "Koriste tehnologiju zasijavanja oblaka kako bi spriječili pojavu kiše određenog dana. Kremlj je prethodno potrošio gotovo 86 milijuna rubalja na takvu tehnologiju za prvomajske praznike", kazao je.

Procedura djeluje na način da raspršuje oblake ili "prisiljava" ih da ranije padne kiša. Koristi se i tehnika za zamrzavanja kapljica.

Tri tenka su se trebala pridružiti paradi, ali samo dva su viđena na kameri. Profesor Clarke kaže da se nestali tenk "vjerojatno pokvario", javlja Sky News.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin GOVOR NA DRUGOM KRAJU EUROPE Bitanski ministar obrane: ''Putin je slika fašizma od prije 77 godina, za njega ovo ne može biti Dan pobjede''

Britanski Daily Mail također analizira otkazivanje preleta i piše kako su uvjeti bili povoljni za let, ali da je isti otkazan zbog straha od sabotaže. Stručnjaci na CNN-u navode da je sve to jako sumnjivo te da je po njima nebo bilo spremno za letove.

Pročitajte i ovo Proslava Dana pobjede u Moskvi - 2 ŽESTOKE BORBE U UKRAJINI Otkazani prelet zračnih snaga nije jedino što je pošlo po zlu na Putinovoj paradi. Kina poslala upozorenje Njemačkoj

Jedina opcija je da je na mjestu odakle su trebali poletjeti avioni došlo do jakih udara vjetra i nevremena, piše CNN. 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene