Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŽESTOKE BORBE U UKRAJINI

Otkazani prelet zračnih snaga nije jedino što je pošlo po zlu na Putinovoj paradi. Kina poslala upozorenje Njemačkoj

Danas je 75. dan ruske invazije na Ukrajinu. Rusija obilježava Dan pobjede velikom paradom u Moskvi. Putin je u svojem govoru rekao da se Zapad pripremao za invaziju Rusije. "Zapad nije želio slušati Rusiju, imali su druge planove", rekao je Putin na paradi na moskovskom Crvenom trgu.

 

  • Vladimir Putin održao je govor na Crvenom trgu u Moskvi povodom proslave Dana pobjede: "Zapad nije želio slušati Rusiju, imali su druge planove"
  • U Kijevu su se začule sirene
  • Odesa je raketirana s četiri rakete koje su došle s Krima
  • Premijer Andrej Plenković u nedjelju je posjetio Kijev

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

16:00 Ulice Odese danas su sablasno tihe, a grad je pod policijskim satom do sutra ujutro u 05:00 dok Rusija slavi Dan pobjede, piše BBC.

U subotu su rakete sletjele u zračnu luku, oštetivši uzletno-sletnu stazu i radarske sustave, a na obližnjem stambenom naselju od siline višestrukih eksplozija razbijena su mnoga stakla.

Vlasti su u nedjelju rekle da su dvije rakete pogodile stambena naselja, a danas su rekle da su u široj regiji zabilježena četiri pogotka projektila Onyx lansiranih s Krima.

Vlasti su izrazile zabrinutost da je šest brodova i dvije podmornice također spremno za lansiranje raketnih napada na jug.

15:30 Ruske snage provode "operacije napada" na čeličanu Azovstal u Mariupolju uz potporu tenkova i topničke vatre, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo obrane.

Glasnogovornik ministarstva obrane Oleksandr Motuzianik kaže da neće isključiti mogućnost budućih zračnih napada na tvornicu, gdje se posljednje preostale ukrajinske trupe nalaze u Mariupolu.

"U Mariupolju, neprijatelj nastavlja blokirati naše postrojbe u tvornici Azovstal. Uz pomoć topničke i tenkovske vatre, nastavljaju s napadom", rekao je, piše BBC.

Dodao je i da se sada u Crnom moru nalazi sedam ruskih kalibarskih lansera s mogućnošću streljiva do 50 projektila.

Putin je ranije rekao svom ministru obrane da ne napada Azovstal, kako bi izbjegao gubitak života Rusa, a Moskva je opovrgnula prethodne ukrajinske optužbe o jurišanju na kompleks. No, snage koje podržava Kremlj, navodno su posljednjih dana pojačale vatru na čeličane.

13:25 Preleti zračnih snaga na paradi nisu otkazani samo u Moskvi, već i u nekim drugim gradovima diljem Rusije gdje su se održavale proslave. Preleti zračnih snaga otkazani su i u Sankt Peterburgu Rostovu na Donu, Samari, Kalinjingradu i Murmansku, piše TASS, javlja CNN. 

13:20 Ukrajinski dužnosnici rekli su u ponedjeljak da se na istoku Ukrajine vode žestoke borbe protiv ruskih snaga i upozorili građane da se sklone jer se očekuju raketni napadi pošto je Moskva obilježila 77. godišnjicu pobjede nad nacistima. Četiri projektil Oniks ispaljena s Krima pogodila su Odesu, objavila je ukrajinska vojska, bez drugih pojedinosti.

Putin je rekao da je ruska "posebna vojna operacija" čisto obrambene naravi i da je bila neizbježna jer je Ukrajina planirala uz pomoću NATO-a izvesti invaziju na područja koja su povijesno ruska, uključujući Krim.

"Rusija je preventivno odbila agresora", rekao je, ne iznoseći nikakve dokaze za, kako je rekao, otvorene pripreme za napad na Krim i Donbas.

"Zemlje članice NATO-a nisu planirale napasti Rusiju. Ukrajina nije planirala napasti Krim", rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak nakon Putinova govora. Rusko ministarstvo obrane reklo je u ponedjeljak da su ruske snage uništile američku protuzračnu radarsku postaju kod istočnog ukrajinskog grada Zolote.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Malyar rekla je da ruske snage nastoje napredovati na istoku Ukrajine, gdje je situacija "teška", ali su se povukle kod Harkiva, gdje, po lokalnom dužnosniku, Rusi snažno granatiraju.

Guverner Luhanska Serhij Gajdaj rekao je da je Harkivu poginulo još troje civila te troje u Luhansku, gdje ruske snage pokušavaju presjeći cestu koja voda prema sigurnim područjima.

"Danas ne znamo što možemo očekivati od neprijatelja, kakve bi strahote mogli učiniti, pa vas molimo da što je moguće manje izlazite na ulicu, ostanite u skloništima", rekao je.

13:19 Kineski predsjednik Xi Jinping upozorio je njemačkog kancelara Olafa Scholza da se moraju učiniti značajni pokušaji kako bi se osiguralo da sukob u Ukrajini ne postane "situacija kojom se ne može upravljati", izvijestio je kineski državni radio.

"Moraju se uložiti svi napori kako bi se izbjeglo intenziviranje i širenje sukoba u Ukrajini, što bi moglo dovesti do situacije kojom se ne može upravljati", rekao je kineski predsjednik. U izvješću se dodaje da je predsjednik pozvao Njemačku da sudjeluje u "Globalnoj sigurnosnoj inicijativi".

13:12  Ruskog veleposlanika u Varšavi prosvjednici su zalili crvenom bojom. Sergej Andrejev je pokušavao položiti cvijeće na groblje sovjetskih vojnika povodom Dana pobjede nad nacizmom i fašizmom. Mnoštvo je vikalo "fašisti".  

13:00 Brod koji je prevozio ruski ugljen i naftni koks pristao je u sjevernoj španjolskoj luci Gijon. Ovime je prekršio sankcije koje je EU uvela na uvoz iz Rusije. Radi se o brodu koji plovi pod malteškom zastavom. 

12:55 Sky News analizira zašto je otkazan zračni dio vojne parade i navodi da to nije jedino što je pošlo po zlu na paradi. Službeno objašnjenje za otkazivanje preleta je loše vrijeme no analitičar Michael Clarke, kaže da je objašnjenje zanimljivo jer zemlje poput Rusije i Kine mogu "urediti vrijeme", odnosno pomoću nekih kemijskih procesa napraviti da primjerice ne pada kiša. "Koriste tehnologiju zasijavanja oblaka kako bi spriječili pojavu kiše određenog dana. Kremlj je prethodno potrošio gotovo 86 milijuna rubalja na takvu tehnologiju za prvomajske praznike", kazao je. 

Procedura djeluje na način da raspršuje oblake ili "prisiljava" ih da ranije padne kiša. Koristi se i tehnika za zamrzavanja kapljica. 

Prelet zračnih snaga nije jedini koji nije prošao prema planu, dodaju. Tri tenka su se trebala pridružiti paradi, ali samo dva su viđena na kameri. Profesor Clarke kaže da se nestali tenk "vjerojatno pokvario", javlja Sky News. 

12:45 BBC je napravio analizu ruskog naoružanja prikazanog na Crvenom trgu povodom Dana pobjede. Navode da je na paradi bilo prikazano znatno manje od očekivanog i najavljenog. Unatoč tome, prikazani su mnogi sustavi naoružanja, od samohodnog topništva, do balističkih projektila i teških oklopa. Nuklearni projektili također su prikazani. Više o tome OVDJE. 

11:34 Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovi generali slika su fašizma i tiranije od prije 77 godina, a njihova invazija na Ukrajinu obeščašćuje rusku vojnu prošlost, izjavio je u ponedjeljak britanski ministar obrane Ben Wallace. U govoru koji se poklopio s ruskim mimohodom povodom Dana pobjede, kojim se obilježava kraj Drugoga svjetskog rata, Wallace je rekao da su ruski generali suučesnici kao i njihov predsjednik te da bi se trebali suočiti s vojnim sudom zbog rata u Ukrajini.

"Invazijom na Ukrajinu Putin i njegov uži krug generala sada odražavaju fašizam i tiraniju od prije 77 godina, ponavljajući pogreške totalitarnog režima prošlog stoljeća", rekao je. "Za njih i za Putina ne može biti Dana pobjede, samo sramota i sigurni poraz u Ukrajini."

11:25 Naciji se videoporukom obratio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. "Borimo se za slobodu svoje djece i zato ćemo pobijediti", rekao je i dodao:

"Nikad nećemo zaboraviti što su naši preci napravili u Drugom svjetskom ratu, u kojem je ubijeno više od osam milijuna Ukrajinaca. Uskoro će Ukrajina slaviti dva Dana pobjede, a netko neće slaviti nijedan. Pobijedili smo tada, pobijedit ćemo i sad. Sretan vam Dan pobjede nad nacizmom!" poručio je putem Facebooka.

 

 

11:21 Planet Labs PBC napravio je satelitske snimke koje pokazuju da je škola u mjestu Bilohorivka na istoku Ukrajine sravnjena sa zemljom. U granatiranju škole poginulo je 60 ljudi. Škola je služila kao sklonište civilima. 

11:10 Ukrajinski dužnosnici objavili su da u Mariupolju nije bilo proslave Dana pobjede, ali je položeno cvijeće kod spomenika.

11:02 U Moskvi je održana parada povodom Dana pobjede, a u Kijevu su se za to vrijeme začule sirene. Ukrajinska vojska je također priopćila da su četiri projektila pogodila lučki grad Odesu. Rakete su navodno stigle s Krima.

10:50 U analizi Putinova govora BBC piše kako nije bilo iznenađujuće čuti Putina kako povezuje trenutačni rat u Ukrajini s Drugim svjetskim ratom. Više o analizi govora OVDJE.

9:49 Velika parada u Moskvi danas neće uključivati nadlijetanje vojnih zrakoplova i helikoptera zbog nepovoljnih vremenskih prilika, piše TASS. Ranije je najavljen prelet iznad Moskve čak 77 letjelica, a zrakoplovi su trebali formirati slovo Z, simbol invazije na Ukrajinu. 

9:55 Ruski predsjednik je odao počast na grobu neznanog junaka. Do tamo je hodao uz pratnju ministra obrane Šojgua i uz pratnju zaštitara. 

 

9:17 Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor povodom proslave Dana pobjede na paradi u Moskvi. Kazao je da je još 2014. godine govorio o stanju u Donbasu i upozoravao na posljedice, ali da ga nisu htjeli slušati. Kaže da je čekao dovoljno dugo. Svoj napad na Ukrajinu nazvao je jedinim ispravnim rješenjem. Napomenuo je da se Zapad pripremao za napad na Donbas i Krim. 

Kaže da se Krim pripremao za stvaranje nuklearnog oružja. Ukrajince je nazvao neonacistima. "Neprihvatljiva prijetnja približavala se našim granicama. Sve je govorilo da je sukob bio neizbježan", rekao je Putin poručujući da je Rusija promatrala gomilanje oružja, posebno NATO-a.

Putin je u svojem govoru prvi put priznao gubitke Rusije, govorio je o poginulim i ranjenim vojnicima. 

"Naša dužnost je čuvati uspomenu na one zbog kojih smo pobjednici i ne ponoviti globalni rat. U prethodnim godinama pokušavali smo održavati mirovne dogovore, ali nisu nas htjeli slušati. Imali su potpuno drugi plan, sad to vidimo. NATO aktivno ide prema našem teritoriju, to je apsolutno neprihvatljivo. NATO radi s ukrajinskim nacistima, Ukrajina dobiva najmodernije oružje. Odluka o specijalnoj vojnoj operaciji je bila jedina ispravna", kazao je Putin. 

"Stvarala se prijetnja podno naših granica i sve je govorilo da je sukob s neonacistima bio neizbježan. Vidjeli smo kako postavljaju vojnu infrastrukturu. Rusija je izvršila preventivni otpor agresiji. To je bilo jedino rješenje", kazao je. 

Izjavio je i da SAD ponižava cijeli svijet. "Nikada se nećemo odreći svoje ljubavi prema domovini. Zapad je odlučio odbaciti moralne vrijednosti, vlada rusofobija", dodao je. Izjavio je i kako je pogibija svakog vojnika i časnika velika tragedija. Napomenuo je da će posebnu podršku dati djeci poginulih vojnika. 

"Potpisao sam odgovarajuću uredbu, hvala vam što se borite za svaki život" rekao je Putin zahvaljujući medicinskim sestrama i liječnicima.

"Neprijatelj nas je pokušao raskoliti iznutra. Naši vojnici različite nacionalnosti ipak su ostali rame uz rame. Štitite ono za što su ratovali naši djedovi. Štitimo neovisnost Rusije. Oni koji su pobijedili naciste naš su primjer. Slava Rusiji, slava našoj vojsci, za pobjedu!!" kazao je Putin u svojem govoru. 

9:06 Kroz vrata Spasiteljeve kule na Crveni trg izašao je automobil s brojem 0001, u kojem je ministar obrane Sergej Šojgu. On obilazi jedinice koje sudjeluju na paradi. Zatim će predati prijavak Vladimiru Putinu. Ovo označava službeni početak parade. Putin će nakon parade položiti cvijeće na grobu neznanog junaka nedaleko od Kremlja. 

8:58 Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je na paradu u Moskvi. Pozdravlja zapovjednike. 

8:30 U Moskvi je sve spremno za početak parade povodom Dana pobjede. Očekuje se Putinov govor. 

8:29 Europska unija trebala bi razmotriti mogućnost zapljene zamrznutih ruskih deviznih rezervi kako bi se platili troškovi obnove Ukrajine nakon rata, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell u intervjuu za Financial Times. Europska unija i njezine zapadne saveznice zaledile su međunarodne pričuve ruske središnje banke otkako je zemlja započela invaziju na Ukrajinu, rat koji Moskva opisuje kao "posebnu vojnu operaciju".

Borrell je za novine rekao da bi bilo logično da EU učini ono što su Sjedinjene Države učinile s imovinom afganistanske središnje banke nakon što su talibani preuzeli azijsku naciju.

"Imamo novac u džepu i netko mi mora objasniti zašto je to dobro (rješenje) za afganistanski novac, a nije dobro za ruski novac", rekao je Borrell. Washington je zamrznuo afganistanska sredstva nakon što su talibani vojnim putem preuzeli vlast, a dio planira upotrijebiti za pomoć afganistanskom narodu, dok će ostatak zadržati kako bi se mogle podmiriti tužbe vezane za terorizam islamističkih militanata.

8:28 Ukrajina je već dio slobodnog svijeta, dok je Moskva izolirana, rekao je u nedjelju predsjednik Volodimir Zelenski u povodu završetka Drugog svjetskog rata prije 77 godina, prenijela je njemačka novinska agencija dpa. Zelenski je u videoobraćanju naciji istaknuo simboličnu snagu posjeta Kijevu na Dan pobjede međunarodnih gostiju, uključujući prvu damu SAD-a Jill Biden, kanadskog premijera Justina Trudeaua, pjevača grupe U2 Bona i predsjednice njemačkog Bundestaga Barbel Bas.

Zelenski je rekao da je u Kijevu razgovarao s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

"Hrvatska principijelno i snažno podupire našu državu u borbi za neovisnost. Zahvalan sam Hrvatskoj na svemu što smo već dobili. I nadam se da će se ta suradnja u budućnosti samo intenzivirati", rekao je u videoobraćanju prema transkriptu koji je objavio predsjednički ured. "Siguran sam da je ovaj dan u Ukrajini pokazao da smo već punopravni dio slobodnog svijeta i ujedinjene Europe", rekao je Zelenski.

"Ovo je očita suprotnost moskovskoj usamljenosti u zlu i mržnji koju će svi vidjeti sutra", dodao je Zelenski misleći na rusku proslavu Dana pobjede koja će se održati u ponedjeljak u Moskvi. "Rusija je zaboravila sve što je bilo važno pobjednicima u Drugom svjetskom ratu", rekao je Zelenski.

"Zahvalan sam svim našim braniteljima koji brane i spašavaju Ukrajinu od potomaka tog starog zla", rekao je, povlačeći paralelu između Moskve i nacističke Njemačke.

7:14 U Rusiji je započela parada u povodu Dana pobjede. Ljudi u Vladivostoku okupili su se na ulicama grada kako bi obilježili rusku pobjedu nad nacistima 1945. godine.

Rusija u ponedjeljak slavi 77. obljetnicu pobjede nad Hitlerovom Njemačkom, a predsjednik Vladimir Putin će održati dugoočekivani govor o događajima u ratu protiv Ukrajine. 

Na moskovskome Crvenom trgu održat će se vojna povorka u kojoj će sudjelovati oko 11.000 vojnika. Bit će izloženi tenkovi i druga vojna oprema. Osam borbenih zrakoplova na nebu će oblikovati slovo "Z", što je službeni simbol ruske vojne operacije u Ukrajini. Kremlj svoju invaziju na Ukrajinu, koja je počela 24. veljače, naziva "posebnom vojnom operacijom". Nagađalo se da bi Putin mogao narediti opću ili djelomičnu mobilizaciju vojnika u ponedjeljak iako je Kremlj to već odbacio kao "glupost". Za razliku od prijašnjih godina, događaju neće prisustvovati niti jedan predsjednik strane države.

 

7:13 Japan će "uzeti vremena" za prekid uvoza ruske nafte, objavio je premijer Fumio Kishida nakon susreta G7, na kojem je donesena odluka o obustavi uvoza iz Rusije.

Zemlje skupine G7 su se na susretu u nedjelju obvezale da će zabraniti ili potpuno obustaviti uvoz nafte iz Rusije, ne navodeći kakve je točno obaveze preuzela svaka od članica – Njemačka, Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija.

"Za državu koja je jako ovisna o uvozu energenata to je teška odluka. No koordinacija zemalja G7 ključna je u ovakvim vremenima", rekao je Kishida novinarima. "Što se tiče vremenskog okvira za redukciju ili zaustavljanje uvoza iz Rusije, razmotrit ćemo ga dok procjenjujemo situaciju", naglasio je japanski premijer. "Uzet ćemo si vremena da poduzmemo korake prema postupnom zaustavljanju" uvoza, dodao je Kishida, ne navodeći detalje. U Japan od sredine travnja nije stigao niti jedan tanker s ruskom naftom, prenosi Reuters. U tom mjesecu je iz Rusije u Japan stiglo oko 1,9 milijuna barela, što je 33 posto manje nego isti mjesec prije godinu dana. Rat u Ukrajini naglasio je japansku ovisnost o ruskim energentima. Azijska država ukupno uvozi 33 milijuna barela ruske nafte, što je 2021. iznosilo četiri posto ukupnog uvoza.

Japanska vlada i tvrtke imaju vlasničke udjele u naftnim i LNG projektima u Rusiji, uključujući dva na otoku Sahalinu, iz kojih su izašli zapadni partneri Exxon Mobil i Shell. Hirokazu Matsuno, dio japanske vlade, u ponedjeljak je objavio da Japan neće odustati od svojih udjela u projektima Sahalin 1 i 2 jer su oni "iznimno važni" za stabilnost japanskog energetskog tržišta.

6:55 Ukrajinska veleposlanica u SAD-u Oksana Markarova položila je vijenac kod spomenika Drugom svjetskom ratu u Washingtonu te izjavila da se današnja Rusija ne razlikuje od nacista. "Danas Ukrajina brani sebe i demokraciju u svijetu od ruskog režima, koji se ne razlikuje od nacista ni po retorici ni po agresiji ni po metodama ratnih zločina", kazala je, javlja Sky News. 

6:54 Antony Blinken, američki državni tajnik, rekao je da nove zabrane američkih viza za više od 2600 ruskih i bjeloruskih vojnih dužnosnika uključuju ljude za koje se vjeruje da su sudjelovali u pokolju u Buči.

Reuters je izvijestio da je Blinken, najavljujući vizna ograničenja za 2596 pripadnika ruskih vojnih dužnosnika i 13 bjeloruskih vojnih dužnosnika, istaknuo kako je "u ovu skupinu uključeno osoblje koje je navodno sudjelovalo u ruskim vojnim aktivnostima u Buči, čiji su užasi šokirali svijet".

6:51 Dan pobjede Rusija obilježava tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu. Očekuje se Putinov govor i nagađa što će Putin objaviti, kraj rata ili opću mobilizaciju, odnosno rat Ukrajini. Moskva se priprema za veliku paradu. 

6:40 Više od 170 civila iz Mariupolja, među kojima je četrdesetak evakuirano iz čeličane Azovstalja u toj luci na jugoistoku Ukrajine koja je gotovo u cijelosti pod ruskom kontrolom, stigli su u nedjelju navečer u Zaporižija, javlja francuska novinska agencija.

Evakuirani civili, neki s malenom djecom, izašli su iz bijelih autobusa koji su ih dovezli do parkirališta trgovačkog centra u tom velikom gradu na jugoistoku Ukrajine koji je postao prihvatilište za sve koji bježe s područja pod ruskom okupacijom.

Humanitarni radnici pratili su starije osobe, među njima i gospođu u invalidskim kolicima. Ukupno su 174 civila u osam autobusa stigla "iz mariupoljskog pakla", objavila je na Twitteru UN-ova humanitarna koordinatorica za Ukrajinu Osnat Lubrani.

"Nakon ove nove operacije ukupni broj evakuiranih iz te zone premašio je 600", istaknuo je u priopćenju UN-ov Ured za koordiniranje humanitarnih poslova. U petak je dopredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla da je "50 žena, djece i starijih osoba evakuirano iz Azovstalja".

"No naš posao nije gotov", rekla je Lubrani, dodajući da "deseci ljudi koji su se ovih dana htjeli priključiti konvoju nisu to uspjeli učiniti".

6:30  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kasno u nedjelju objavio je da je 60 ljudi poginulo u ruskom granatiranju škole u selu Bilohorivka na istoku države. "U ruskom napadu na Bilohorivku u regiji Luhansk oko 60 ljudi je ubijeno, civili koji su se sakrili u školu, sakrivajući se od granata", rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju. Guverner regije Luhansk ranije je objavio da se u toj školi sklonilo 90 ljudi, prenosi Reuters.

 

Što se događalo 74. dana rata u Ukrajini pročitajte >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene