Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CIJELO OBRAĆANJE

Putin iznenadio u govoru u Moskvi: "Slava Rusiji, slava našoj vojsci, za pobjedu!"

Aktualno Galerija Parada u Moskvi povodom Dana pobjede - 4 Parada u Moskvi povodom Dana pobjede - 4 Foto: AFP Vladimir Putin na paradi u Moskvi - 2 Vladimir Putin na paradi u Moskvi - 2 Foto: AFP Vladimir Putin na paradi u Moskvi - 4 Vladimir Putin na paradi u Moskvi - 4 Foto: AFP Velika parada u Moskvi - 3 Velika parada u Moskvi - 3 Foto: AFP +2 Velika parada u Moskvi - 1 Galerija 1/7 >>
Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je u obraćanju vojnicima u povodu Dana pobjede u Moskvi rekao da se Zapad pripremao za invaziju Rusije. Zapad nije želio slušati Rusiju, imali su druge planove. NATO je stvarao prijetnju na našim granicama, kazao je ruski predsjednik. Ustvrdio je da je Rusija učinila sve da zaustavi agresora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je rekao da je njegova zemlja oduvijek zagovarala nedjeljivu sigurnost, sustav koji je ključan za cijelu međunarodnu zajednicu, ali da je NATO imao potpuno drukčije planove.

"U prosincu prošle godine predložili smo zaključivanje sporazuma o sigurnosnim jamstvima. Rusija je pozvala zapad na iskren dijalog u potrazi za razumnim, kompromisnim rješenjima, da uzmemo u obzir obostrane interese. Ali, sve je bilo uzalud", rekao je Putin na vojnoj paradi u povodu Dana pobjede.

"Zemlje NATO-a nisu nas htjele čuti, u stvari imale su potpuno drugačije planove (...) pripremana je još jedna operacija kažnjavanja u Donbasu, invazija naših povijesnih zemalja, uključujući Krim", istaknuo je Putin. Podsjetio je da je sustavno stvarana "apsolutno neprihvatljiva prijetnja za Rusiju, izravno na njenim granicama".

"U Kijevu su najavili moguću nabavku nuklearnog oružja, a NATO je počeo aktivno preuzimati kontrolu nad nama susjednim teritorijem. Sustavno je stvarana neprihvatljiva prijetnja i to izravno na našim granicama", rekao je Putin.

Sve je ukazivalo, dodao je Putin, da je sukob s neonacistima, pristašama Stepana Bandere, koje podržavaju SAD i njihovi partneri, neizbježan, ali da u svijetu ne smije biti mjesta za "krvnike i naciste" te da je dužnost Rusije da čuva sjećanje na one koji su slomili nacizam.

Istaknuo je da se Rusija "specijalnom vojnom operacijom" preventivno oduprla agresiji i da je to bila jedina ispravna odluka.

U govoru na Crvenom trgu je podsjetio da je NATO proširivao vojnu infrastrukturu, da su u Ukrajinu počele stizati na stotine stranih savjetnika, da je redovito isporučivano najmodernije naoružanje iz zemalja NATO-a.

"Opasnost je svakim danom bivala sve veća. Rusija se preventivno oduprla agresiji - to je bila iznuđena, pravovremena i jedina ispravna odluka suverene, snažne i neovisne zemlje", rekao je Putin.

Ruski predsjednik odao je počast ruskim oružanim snagama u ukrajinskom Donbasu poručivši da se tamo brani domovina. Vojnici i dragovoljci koji se bore u Donbasu, u istočnoj Ukrajini, bore se za sigurnost Rusije, bore se za domovinu, rekao je Putin na Crvenom trgu.

"Borite se za svoju domovinu, za njezinu budućnost", poručio je Putin vojnicima na godišnjoj, tradicionalnoj paradi kojom se obilježava pobjeda Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

"Braneći domovinu kada se odlučuje o njezinoj sudbini uvijek je bila svetinja. Danas se borite za naš narod u Donbasu, za sigurnost Rusije, naše domovine", nastavio je.

Rusija je, podsjetio je, obećala da će "osloboditi" Donbas od Kijeva i dodao da su ljudi tamo bili izloženi velikoj agresiji, da su i "živi spaljivani". Također je kazao da je smrt svakog vojnika i časnika bolna za Rusiju te da će država učiniti sve za skrb njihovih obitelji.

Pročitajte i ovo Parada u Moskvi povodom Dana pobjede - 3 DAN POBJEDE NAD NACIZMOM VELIKA FOTOGALERIJA Pogledajte kako je izgledala velika parada u Moskvi, objavljeno što je poremetilo Putinove planove

U govoru je pobudio sjećanje na sovjetsko herojstvo u Dugom svjetskom ratu i svoju vojsku pozvao da ostvare pobjedu. Govor je završio povikom okupljenim vojnicima: "Za Rusiju. Za pobjedu".

Pročitajte i ovo Moskva pripreme za dan pobjede VIDEO Jezivo upozorenje Zapadu?! Putin se razmahao nuklearnim raketama na Crvenom trgu

U 11-minutnom govoru na 75. dan ofenzive na Ukrajinu nije ništa rekao kako napreduje ruska "specijalna operacija" i nije dao do znanja koliko dugo bi mogla trajati. U više navrata je usporedio rat u Ukrajini, kojeg opisuje kao bitku protiv nacistički orjentiranih ukrajinskih nacionalista, s izazovima Sovjetskog Saveza nakon invazije Adolfa Hitlera 1941.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene