Obavijesti Video Pretražite Navigacija
gost Dnevnika Nove TV

Vojni analitičar o ukrajinskoj protuofenzivi i napadu na Moskvu: "Ovo je izravan napad na Putina." Otkriva i mogu li Ukrajinci poraziti Ruse

Moskva je u utorak ujutro napadnuta dronovima. Oštećeno je nekoliko zgrada. Putin tvrdi - riječ je o odmazdi Kijeva. Vojni analitičar Ivica Mandić komentirao je napad za Dnevnik Nove TV.

Vojni analitičar Ivica Mandić kazao je za Dnevnik Nove TV da postoje određene grupacije oružanih snaga Ukrajine koje su formirale ruski građani. Takve operacije, dodao je, sigurno ne provode uz potporu ukrajinskih oružanih snaga, ali provode ih i sami.

"Ono što se htjelo saznati, je li propustan sustav protuzračne obrane prema Moskvi, oni su saznali. Obzirom na način leta i uporabom raketa i time da nisu ni gađali, a ni pogodili civilne ciljeve - ono što su htjeli - oni su učinili", rekao je.

Protuzračan sustav obrane Moskve je porozan i Moskva je došla u situaciju da će morati izvršiti preraspodjelu onoga što od PZO sustava ima - većina moderne opreme nalazi se u Ukrajini, dodao je Mandić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Napetosti rastu Ukrajina dronovima napala ruski brod u Crnom moru: Moskva tvrdi - bezuspješno

"Ova operacija nije operacija bezveze, nego je ciljana i namjerna da se oslabi PZO postroj oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini", objasnio je.

Što se tiče nedavnog napada na Kremlj, analitičar je kazao da je modus operandi isti.

"Isti je i učinak, ovaj puta je nešto masovniji - preko 20 letjelica. Ovo je izravan napad na Putina, ali ne u fizičkom smislu, nego u smislu njegove vjerodostojnosti kao vrhovnog zapovjednika. Znači da je Moskva, glavni grad Ruske Federacije, izložena napadu. I ne samo njega nego svih od ministra obrane do načelnika glavnog stožera", rekao je.

Mandić je komentirao i dugoočekivanu ukrajinsku protuofenzivu za koju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je odredio datum. Jedan dio priprema koji se trebao završiti, kazao je, očigledno je završen. Ne vjeruje da je odredio sat i točan dan, već da je odredio kada počinje određena faza.

"Pitanje je oblikovanja bojišta u smislu da je odobrena operacija, da se kreće. Radi se o uništenju svega onoga što bi smetalo oružanim snagama Ukrajine da provede operaciju. Najprije se radi o zapovjednim mjestima, sustavima elektroničkog ratovanja, kompletnom sustavu PZO, logičkim centrima koji će doći pod udar onoga što je Ukrajina primila sa zapada", objasnio je.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin Prijeti im revolucija Šeg Wagnera upozorava: "U takvom smo stanju da bismo je*eno mogli izgubiti Rusiju"

Analitičar se u Dnevniku Nove TV osvrnuo i na izjavu američkog predsjednika Joea Bidena u kojoj je prije dva dana rekao da su napredne rakete za sustav HIMARS na stolu, ali ne i vani.

"Tumačim da su te rakete već u Ukrajini, da je taj arsenal unutar 300 kilometara završen. Taj dio ciljeva koji je važan da bi se operacija odradila je u cijelosti pokriven. Ništa što postoji tamo nije više branjivo i da se tim udarima osiguraju idealni uvjeti ukrajinskim oružanim snagama da provedu velike pokretne operacije", kazao je i dodao da u tom smislu izjava Zelenskog stoji. 

"Sad ćemo jedno vrijeme gledati kako se to događa, a potom i veliki pokret ukrajinskih oružanih snaga u smislu oslobađanja vlastite zemlje. Sadašnje stanje ruskih oružanih snaga ne jamči ni milimetra da će oni izdržati takav udar i da neće doći do raspada sustava", rekao je analitičar.

Najveća je ugroza rusko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana i ako se to ostvari - uspjeh protuofenzive bit će posve pozitivan, zaključio je za kraj Ivica Mandić.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene