Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetosti rastu

Ukrajina dronovima napala ruski brod u Crnom moru: Moskva tvrdi - bezuspješno

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Rusko ministarstvo obrane je u srijedu objavilo da su tri ukrajinska bespilotna plovila rano ujutro u Crnom moru bezuspješno napala ruski bojni brod Ivan Hurs u blizini Bospora.

Rusko ministarstvo obrane je u priopćenju, objavljenom na komunikacijskoj platformi Telegram, navelo da brod Ivan Hurs štiti plinovode "TurkStream" i "Blue Stream", kojima se plin, jednim dijelom preko Crnog mora, iz Rusije transportira u Tursku. Dodali su da brod "nastavlja obavljati svoje zadatke".

Priopćenje će vjerojatno podići napetosti u Crnom moru, gdje je Rusija prošlog tjedna pristala produžiti sporazum kojim se Ukrajini dozvoljava siguran izvoz žita iz njenih luka. Kijev nije odmah bio dostupan za komentar.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin o plinovodu Teroristički napad Putin o eksploziji plinovoda: "Ukrajinci nisu odgovorni, to su besmislice"

Pročitajte i ovo Ilustracija Razočarani su Ukrajina odgovorila na ograničenja na njezino žito: "To je neprihvatljivo, smjesta se mora nastaviti"

Ministarstvo je napad navelo kao opravdanje za proširenje ruskih mjera kojima brani svoje plinovode, iako nisu spomenute posljedice za sigurnost pošiljaka žita.

Neobjašnjene eksplozije su prošlog rujna oštetile plinovode Sjeverni tok 1 i 2, kojima se plin iz Rusije dovodio preko Baltičkog mora u Njemačku.

Rusija se, iako je dozvolila dvomjesečno produljenje žitne inicijative, i dalje žali da zapad ne ispunjava svoje obaveze dogovorene nagodbom jer ne uklanja ograničenja za izvoz ruskog žita i gnojiva.

Pročitajte i ovo Curenje plina u Sjevernom toku "Vrlo zanimljivo" Tko je kriv za eksploziju na plinovodu Sjeverni tok? Danska vojska ima fotografije koje bi mogle baciti novo svjetlo na događaje

Pročitajte i ovo Polje pšenice - 3 Politički problem Još jedna zemlja privremeno obustavlja uvoz žitarica iz Ukrajine

Turska je jedan od pokrovitelja Crnomorskog sporazuma o izvozu ukrajinskog žita i odbila je slijediti zapad kada se u pitanju gospodarske sankcije Rusiji.

Nakon što je izgubila mogućnost korištenja svojih plinovoda u Baltičkom moru, Rusija želi da Turska postane još veće središte za izvoz ruskih energenata.

Ivan Hurs je izvidnički brod srednje veličine, a dovršen je 2013. Ministarstvo obrane je objavilo da su svi pomorski dronovi "uništeni paljbom standardnog naoružanja ruskog broda 140 kilometara sjeveroistočno od Bospora".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene