Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Orašje postalo jezero

Vodostaj u bosanskoj Posavini opada, ali prodire u Kopanici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije trećine Bosanske posavine ipak su i u večernjim satima bile pod vodom koja nastavlja prodirati kroz rupu u nasipu na području mjesta Kopanica probijenu još prije dva dana.

Vodostaj rijeke Save uz Bosansku posavinu nastavlja se lagano snižavati no i dalje su na snazi mjere izvanredne mjere obrane od poplava u tom dijelu Bosne i Hercegovine, objavila je u srijedu navečer bosanskohercegovačka Agencija za vodno područje Save.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UPS! Bizarna situacija kod susjeda: Grupa specijalaca krenula uhititi dilere pa zapela u liftu Slika nije dostupna zatvoren objekt Policija prekinula koncert: Korona divlja, a njih 500 u klubu kod Tuzle tiskalo se na nastupu turbofolk pjevača

Do 18 sati zabilježen je pad vodostaja od dva centimetra kod Svilaja i Orašja. Dvije trećine Bosanske posavine ipak su i u večernjim satima bile pod vodom koja nastavlja prodirati kroz rupu u nasipu na području mjesta Kopanica probijenu još prije dva dana.

Pomaknuta su minska polja: U Prijedor voda donijela hladnjak pun bombi!

Helikopterima se na to područje cijelog dana doprema materijal kako bi se zapriječio dalji prolazak vode. Lokalne vlasti sada planiraju probiti neoštećeni dio nasipa u okolici Brčkog i tako otvoriti put istjecanju vode iz okolice Orašja koja je na području te općine napravila ogromno jezero i nema se gdje prirodno povući.

U naseljima u kojima je to moguće provodi se sanacija terena pri čemu je prioritet prikupljanje i uništavanje trupala uginule stoke od čijeg raspadanja prijeti zaraza. U ostalim dijelovima BiH pogođenim poplavama iz kojih se voda ranije povukla uklanja se otpad, čiste kuće i pokušava provjeriti stanje na klizištima koja ugrožavaju brojne stambene objekte.

Samo na području Tuzlanske županije potvrđeno je postojanje više od šest tisuća klizišta a za cijelu zemlju još nema procjena. Uništena su cijela sela a do ruševina nekih od nih nije moguće ni doći jer je zemlja "progutala" cijele prometnice.

Klizište je tako uništilo i više od 300 metara ključne ceste koja preko Maglaja i Doboja povezuje Sarajevo s Bosanskim Brodom odnosno s Hrvatskom.

DEČKI POSTALI HIT: Nakon poplave ostao samo neuništivi bosanski humor!

Prema procjenama koje je tijekom dana iznio ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija poplave su ugrozile oko 23 tisuće četvornih kilometara teritorija te države odnosno 40 posto njene ukupne površine.

Potvrđeni broj smrtnih slučajeva u Bosni i Hercegovini prouzročenih poplavama povećan je na 21 nakon što je policija u Doboju pronašla tijelo žene za koju je utvrđeno da se utopila. Nagađa se kako bi broj smrtnih slučajeva mogao biti i veći jer je prijavljen nestanak više osoba no vlasti ističu kako će se to moći utvrditi tek nakon što se voda u cjelosti povuče i pretraže napuštene kuće. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene