Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"To je apsolutno neprihvatljivo"

NATO traži hitno smirivanje situacije na Kosovu: "Nitko ne bi trebao riskirati još jedan sukob u Europi"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Beograd i Priština trebaju odmah poduzeti korake na deeskalaciji, sukladno planu Europske unije u tri točke, poručio je u srijedu pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Thomas Goffus i pozvao obje strane da odmah primjene temeljni sporazum iz Bruxellesa i aneks iz Ohrida.

Goffus je na tiskovnoj konferenciji nakon odvojenih sastanaka s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani konstatirao kako Kosovo i Srbija nisu poslušali međunarodne pozive da poduzmu korake ka deeskalaciji napetosti u koje su uključeni etnički Srbi na sjeveru Kosova, a koje su prijetile mirovnim snagama NATO-a.

Nasilje na sjeveru Kosova, gde živi oko 50.000 Srba i čine lokalnu većinu, izbilo je koncem svibnja nakon što su gradonačelnici, etnički Albanci, uz asistenciju policije po nalogu Prištine, preuzeli dužnost poslije lokalnih izbora koje su većinski Srbi bojkotirali, a izlaznost bila tek 3,4 posto.

"Nismo vidjeli nikakav napredak ka deeskalaciji. To ugrožava sigurnost i bezbjednost svih ljudi na Kosovu, kao i osoblja NATO-a", rekao je Goffus.

On je naveo da su 93 vojnika mirovnih snaga u misiji NATO-a (KFOR), ozlijeđena u sukobima s prosvjednicima na sjeveru 29. svibnja, premda je KFOR ranije priopćio da ih je ozlijeđeno 30, dok su liječnici u zdravstvenom centru na sjeveru rekli da je ozlijeđeno više od 50 Srba prosvjednika.

"Neprihvatljivo i ne može se ponoviti"

Goffus je, prema izvješću kosovskih medija, rekao da je to "apsolutno neprihvatljivo i ne može se ponoviti", te da je tu poziciju NATO "jasno stavio do znanja i srpskim vlastima".

Visoki dužnosnik NATO-a naglasio je "vidljiv pad praktične i političke koordinacije" s Kosovom, ocijenivši da je to protivno "euroatlantskim težnjama kosovskog naroda".

Pročitajte i ovo Hrvatska pošta povisila plaće - 4 Pisma i pošiljke Hrvatska pošta povisila cijene usluga, a rastu i plaće zaposlenih

Ukazavši na krizu izazvanu ruskom invazijom na Ukrajinu u veljači 2022. godine, Goffus je poručio da Europi nije potreban novi sukob.

"Nitko ne bi trebao riskirati još jedan sukob u Europi koji bi potkopao mir i stabilnost stečenu tolikim žrtvama", rekao dužnosnik NATO-a.

Sjedinjene Države i Europska unija, koja moderira dijalog Beograda i Prištine, nastoje intenzivnim diplomatskim akcijama potaknuti dvije strane na deeskalaciju napetosti i povratak za pregovarački stol, videći kao dominatnog uzročnika aktualne krize kosovskog premijera Albina Kurtija čije akcije ne pridonose smirivanju napetosti na sjeveru.

"Najžešća tortura i progon"

Specijalni izaslanik EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak objavio je danas na Twitteru poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da je imao "iskren i otvoren razgovor" o daljem putu "uključujući potrebu za novim lokalnim izborima uz sudjelovanje kosovskih Srba i povratak dijalogu".

Lajčak je ocijenio da su sastanak i putovanje pomogli da se razjasne naredni koraci.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nuklearka Fukušima Nakon jedne od najgorih nuklearnih nesreća u povijesti građani su opet u strahu, a zabrinute su i susjedne zemlje

Vučić je, pak, na Instagramu istaknuo kako je upozorio Lajčaka da je srpski narod na Kosovu izložen "najžešćoj torturi i progonu u proteklih 15 godina" i ponovio mu zahtjeve "za poštivanje njihovih prava i sigurnost".

Vučić je rekao kako je pozvao međunarodnu zajednicu da se "konkretnije angažira po svim pitanjima".


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene