Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne staju napetosti

Ispred općinske zgrade na Kosovu okupili se Srbi nasuprot vojnicima iz SAD-a, Italije, Poljske: Dodik osudio napad na "goloruki narod"

Deseci vojnika NATO-a osiguravali su u utorak općinsku zgradu u kosovskom gradu Zvečanu, gdje je prethodnog dana u sukobima ozlijeđeno 30 vojnika NATO-a i 52 srpska prosvjednika. Na situaciju je reagirao i Visoki predstavnik Europske unije Joseph Borell.

Nekoliko Srba okupilo se ispred zgrade, ali situacija je bila mirna, potvrdio je reporter Reutersa. Vojnici iz SAD-a, Italije i Poljske stajali su nasuprot njih u opremi za suzbijanje nereda.

U ponedjeljak su srpski prosvjednici u Zvečanu bacali suzavac i šok-bombe na vojnike NATO-a. Snage NATO-a na Kosovu, poznate kao KFOR, priopćile su da je 30 njihovih vojnika ozlijeđeno u sukobima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su 52 Srba ozlijeđena. U drugom gradu sa srpskom većinom, Leposaviću, gradonačelnik, koji je Albanac, nije mogao napustiti svoj ured dulje od 24 sata zbog prosvjednika ispred ureda, izvijestili su mediji.

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik optužio je u utorak NATO da je odgovoran za eskalaciju napetosti na Kosovu ustvrdivši kako su pripadnici KFOR-a tamo napali "goloruki narod".

"Potpuno je neprimjerena reakcija pripadnika KFOR-a prema golorukom srpskom narodu koji brani svoje pravo na život na Kosovu", napisao je Dodik na svom Twitter nalogu komentirajući sukobe.

Predsjednik Republike Srpske sada tvrdi kako je to dokaz da KFOR ne jamči sigurnost lokalnim Srbima te kako svu odgovornost za nasilje na Kosovu snosi međunarodna zajednica.

Pročitajte i ovo Neredi na Kosovu Sukobi ne jenjavaju Vučić za nove nerede na Kosovu optužio Kurtija: "Molim zemlje Kvinte da urazume svoje čedo." Oglasili se i iz NATO-a

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell osudio je u ponedjeljak nasilje "najoštrije moguće".

"Apsolutno su neprihvatljiva nasilna djela počinjena protiv snaga KFOR-a, medija, civila i policije", napisao je na Twitteru.

Napetosti su porasle otkako su gradonačelnici etnički Albanci preuzeli svoju dužnost na sjeveru Kosova u područjima s većinskim srpskim stanovništvom jer su Srbi bojkotirali izbore.

Kosovo optužuje Vučića za destabilizaciju zemlje, a Vučić optužuje kosovske vlasti za izazivanje problema inzistiranjem na postavljanju novih gradonačelnika.

"U demokraciji nema mjesta fašističkom nasilju - nema pozivanja od glasačkog listića do metka", objavio je kosovski premijer Albin Kurti na Twitteru kasno u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Neredi na Kosovu Sukobi ne jenjavaju Vučić za nove nerede na Kosovu optužio Kurtija: "Molim zemlje Kvinte da urazume svoje čedo." Oglasili se i iz NATO-a

Vučić bi se u Beogradu trebao sastati s veleposlanicima takozvane Kvinte - SAD, Italija, Francuska, Njemačka i Velika Britanija - a kasnije i s veleposlanicima Rusije i Kine u Srbiji.

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je za javni radio RAI da je u ponedjeljak navečer razgovarao s Vučićem i Kurtijem.

"Pozvao sam sve da budu mirni i odustanu od nasilja. Nadam se da su me poslušali, oboje su pokazali veliku volju, vidjet ćemo", poručio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene