Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nuklearka Fukušima

Nakon jedne od najgorih nuklearnih nesreća u povijesti građani su opet u strahu, a zabrinute su i susjedne zemlje

Aktualno Galerija Rafael Grossi, direktor IAEA Rafael Grossi, direktor IAEA Foto: DNEVNIK.hr Ivica Bašić, konzultant za nuklearnu sigurnost u APOSS-u Ivica Bašić, konzultant za nuklearnu sigurnost u APOSS-u Foto: DNEVNIK.hr Sve spremno za otpuštanje otpadnih voda - 1 Sve spremno za otpuštanje otpadnih voda - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sve spremno za otpuštanje otpadnih voda - 2 Sve spremno za otpuštanje otpadnih voda - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Ilustracija Galerija 1/6 >>
Sve je spremno za ispuštanje pročišćene radioaktivne vode iz nuklearke Fukušime u ocean. Japanska javnost je podijeljena, susjedne zemlje zabrinute. U Fukušimu je stigao šef Međunarodne agencije za atomsku energiju kako bi umirio stanovništvo. Ako se sve odradi po pravilima, tvrdi, opasnosti nema. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Jasmina Bojić.

Bila je to jedna od najgorih nuklearnih nesreća u povijesti. Potres, a potom i plimni val prije 12 godina nepovratno su oštetili nuklearnu elektranu u Fukušimi. U tijeku je sanacija koja će trajati desetljećima.

U okviru te sanacije je izlijevanje tisuća i tisuća litara radioaktivne otpadne vode u ocean. Smještena je u stotinama golemih tankova, a korištena za hlađenje reaktora.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Stigao sudski epilog Pravna blamaža ministra Malenice: Izgubio je na sudu zbog vlastite kadrovske odluke

Ispuštanje vode trebalo bi početi u kolovozu. U Japan je stigao šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi.

"Ono što smo mi procijenili, zasad, ako i kada plan bude primijenjen točno na način na koji je zamišljen, nitko neće moći uočiti niti identificirati značajnije učinke", navodi Grossi.

Vodu će ispuštati kilometar od obale

Voda će se ispuštati kilometar od obale podvodnim tunelom, i to sljedećih 30 godina. Bit će pročišćena. Većina radioaktivnih tvari filterima je svedena u dopuštene granice, no u slučaju radioaktivnog tricija filteri ne pomažu. Potrebno je razvodnjavanje.

"Tricij upravo zbog svojeg sastava jer je on jedan izotop vodika ima jako malu molekulu, vrlo ga je teško izvaditi iz te vode. Zato je jedina mogućnost da vi količinu koju ste skupili dilutirate. Odnosno, dilutacija znači da malu količinu te vode s tricijem razrijedite velikom količinom vode u oceanu", kazao je Ivica Bašić, konzultant za nuklearnu sigurnost u APOSS-u.

Tricija će, dakle, u toj otpadnoj vodi biti u iznimno malim količinama. Osim toga, vrijeme poluraspada tricija je između 12 i 13 godina, koliko je prošlo od nesreće u Fukušimi, što znači da je u međuvremenu oslabio. I treća stvar, tricij se raspada i biološki.

Pročitajte i ovo Marko Biočina, novinar Nove TV Prebacivanje odgovornosti Reporter Dnevnika Nove TV o HEP-u i novoj aferi s plinom: "Taj je scenarij apsurdan i nevjerojatan"

"To znači da se on iz tijela živog organizma izluči za otprilike 7-14 dana. Tako da, ako vi uzmete taj tricij, a ima ga u okolišu i prirodno, vi nećete povećati svoju dozu", dodaje Bašić.

Ispuštanje pročišćenih radioaktivnih otpadnih voda u okoliš redovit je proces u brojnim nuklearkama diljem svijeta. To se radi u tehnologiji više vrsta reaktora, kakve imaju u Francuskoj, ali i mi u Krškom.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene