Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamjena za ozlijeđene

Situacija na Kosovu se ne smiruje: NATO šalje dodatne snage

Neredi na Kosovu
Neredi na Kosovu Foto: Afp
NATO je u utorak najavio da šalje dodatne snage na Kosovo nakon sukoba KFOR-a i srpskih prosvjednika.

Trideset NATO-vih vojnika i 52 prosvjednika ozlijeđena su u sukobima u ponedjeljak. Europska unija i Sjevernoatlantski savez pozvali su na deeskalaciju nasilja.

Nemiri na Kosovu izbili su kada su albanski gradonačelnici ušli u općine na sjevernom, većinski srpskom dijelu države, što su u petak kritizirali SAD i zapadni saveznici. Srbi su bojkotirali te izbore održane u travnju.

"Kao odgovor na nedavne nemire i ozljeđivanje 30 članova KFOR-a, NATO je naredio slanje Operativnih rezervnih snaga (ORF) na zapadni Balkan", priopćio je vojni savez.

Pročitajte i ovo Neredi na Kosovu Ne staju napetosti Ispred općinske zgrade na Kosovu okupili se Srbi nasuprot vojnicima iz SAD-a, Italije, Poljske: Dodik osudio napad na "goloruki narod"

U međuvremenu, srpski prosvjednici su u utorak u mjestu Leposaviću razbili dva automobila albanskih novinara. Maskirani muškarci pristupili su automobilu albanskih registarskih oznaka, s oznakom "A2, podružnica CNN-a", te mu razbili vjetrobransko staklo, prenio je Reutersov svjedok.

Razbijeno je još jedno vozilo druge medijske kuće. Nitko nije ozlijeđen u ta dva incidenta. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić u utorak je od veleposlanika zapadnih zemalja zatražio da urazume kosovskog premijera Albina Kurtija, kojeg smatra odgovornim za najnovije incidente, priopćio je njegov ured.

Vučić je s veleposlanicima tzv. kvinte - SAD-a, Britanije, Njemačke, Italije i Francuske istaknuo "veliko nezadovoljstvo i snažnu zabrinutost" navodeći kako jedan dio međunarodne zajednice nastavlja tolerirati "jednostrane poteze Prištine, koji dovode do nasilja nad srpskom zajednicom".

Pročitajte i ovo Mario Banožić, ministar obrane Nema povlačenja Što je s hrvatskim vojnicima na Kosovu? Banožić otkrio ima li među ozlijeđenima u KFOR-u i Hrvata

Ustrajao je da "Albin Kurti mora povući" posebne policijske postrojbe "jer Srbi nikada neće prihvatiti njegovu okupaciju". Vučić se također sastao i s veleposlanicima Kine i Rusije u Beogradu. Prema priopćenju iz Vučićeva ureda, Kina je istaknula zabrinutost zbog incidenta i podupire napore Srbije "u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i protivi se jednostranim akcijama Prištine".

Poslije sastanka s veleposlanikom Rusije, priopćeno je da Moskva ima "najozbiljniji pristup" u praćenju razvoja situacije i drži da "razvoj događaja može izazvati ozbiljnu krizu, čak eksploziju u cijeloj regiji".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene