Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasplet ili novi zaplet

Situacija sve napetija: Kosovo zabranilo ulazak u zemlju svim vozilima sa srpskim registarskim oznakama

Policija Srbije danas je u centralnoj Srbiji uhitila naoružane kosovske specijalce. Kosovska policija pak odgovara da su ih otele srpske snage, a o svemu su obavijestili i međunarodne institucije.

Nakon što su srpski mediji objavili neslužbeno izvješće MUP Srbije o uhićenju naoružanih kosovskih specijalaca u centralnoj Srbiji, oglasila se i kosovska policija.

"Policija Kosova (PK), u ovom slučaju jedinica granične patrolne policije je bila na dužnost na statičnoj točki na mjestu zvanom Bare, duboko unutar teritorije Republike Kosova, kako bi spriječila korištenje ilegalnih puteva kriminalnih grupa za ilegalni prelazak i krijumčarenje", navode iz KP.

Pročitajte i ovo MUP Srbije Troje uhićenih U Srbiji uhićeni do zuba naoružani kosovski specijalci: "Ovi albanski teroristi su spriječeni da izvrše opasno kazneno djelo"

Navodno su danas pogranični službenici uočili maskirane i naoružane osobe nakon čega su upućene dodatne policijske jedinice na lokaciju.

"Po dolasku na tu lokaciju, jedinice za asistenciju su primijetile samo službeno vozilo, ali ne i policijske službenike koji su dežurali na toj lokaciji", prenosi Nova.rs.

Pročitajte i ovo Neredi na Kosovu Udarac Kurtiju EU priprema oštre sankcije za Kosovo, pod povećalom i članice: Poznato što je među mjerama

U pravcu te lokacije odmah su krenule i druge policijske jedinice, te su obaviještene i druge sigurnosne institucije, među kojima je i KFOR, jer se, kako navode, sumnja da su policajce otele srpske snage.

"U cilju poduzimanja konkretnih radnji za sigurnost policajaca za koje se sumnja da su oteti od strane srpskih snaga, kontaktirani su svi lokalni i međunarodni mehanizmi kako bi oni bili što prije oslobođeni i vraćeni Policiji Kosova", naznačili su.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da otmicom trojice policajaca na području Kosova Srbija pokazuje da nije zainteresirana za mir i stabilnost, već za destabilizaciju Kosova i cijele regije.

Zabranjen ulazak svim srpskim vozilima

Vlada Kosova donijela je večeras odluku da vozilima sa srpskim registarskim oznakama zabrani ulazak na Kosovo, izvijestio je portpredsjednik vlade Perparim Krieziu. Za Radio Slobodna Evropa rekao je da je Vlada donijela odluku da poveća razinu graničnih kontrola.

"Iz sigurnosnih razloga, institucije su odlučile povećati razinu graničnih kontrola. Zbog toga je, kao hitan korak, odlučeno da se zabrani ulazak vozila sa srpskim tablicama na Kosovo, dok se nastavlja analiza situacije od strane sigurnosnih institucija", poručio je.

Roba iz Srbije više ne može na Kosovo

Vlada Kosova odlučila je ranije zabraniti ulazak robe iz Srbije na Kosovo. Ministar Xhelal Svecla rekao je da kamioni sa srpskim tablicama ne mogu ući na Kosovo. Dodao je da svi kamioni s drugim registarskim oznakama mogu ući ako nemaju srpsku robu.

"Do druge odluke vlade, svi kamioni sa srpskim tablicama neće moći ući u Kosovo“, rekao je ministar novinarima na Barama, mjestu gdje kosovske vlasti tvrde da su "kidnapirana" trojica policajaca.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da je to, osim agresije, i cilj destabilizacije. Osim policije reagirao je i ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla koji je od međunarodnih tijela zatražio hitno puštanje specijalaca.

"Srbi otmicama štite kriminalce"

Kosovska policija u 17 sati je održala konferenciju an medije na kojoj je nastavila ustrajati na tezi o otmici. Baki Kelani, glasnogovornik policije, izjavio je da su srpske snage u prošlosti koristile otmice kao metodu zaštite kriminalaca.

"Ovakva otmica od strane srpskih snaga koje žele održati Kosovo destabiliziranim dogodila se i 2011. godine kada su oteta dva dužnosnika. Takve klasične otmice srpske snage koriste kako bi zaštitile kriminalce koje traži KP".

Kelani je iznio detalje kako je došlo do ovog slučaja, ističući da su policajci obavljali svoje dužnosti. Policija je u međuvremenu pokazala i kartu mjesta gdje se sumnja da su policajci oteli.

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova zamolilo je one koji putuju na Kosovo da ne putuju kroz Srbiju.

"Mole se svi da koriste druge granične prijelaze zbog napete sigurnosne situacije. Uzimajući u obzir činjenicu da su u opticaju mnoge lažne vijesti koje imaju za cilj širenje straha i kaosa, molimo vas da pratite web stranice Kosovske policije za najnovija službena ažuriranja u vezi s tim”, navodi se u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene