Obavijesti Video Pretražite Navigacija
87 posto žene

Više od 40.000 Japanaca ima preko 100 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema službenom istraživanju u Japanu, gdje stanovništvo ubrzano stari, broj stogodišnjaka prvi je put premašio granicu od 40.000.

Približno 40.399 osoba ima više od 100 godina, što je za 4.000 više nego prošle godine, objavilo je ministarstvo zdravstva. Gotovo 35.000 (oko 87 posto) stogodišnjaka su žene. Najstarija žena u Japanu, 114-godišnjakinja, živi na otoku Okinawa gdje su stogodišnjaci dvaput brojniji nego na ostatku arhipelaga. Zdrava prehrana zasnovana na povrću i blaga klima smatraju se tajnom dugovječnosti stanovnika Okinawe. Muškarac od 112 godina koji živi u Kyotu najstariji je čovjek na svijetu. Tvrdi da ga održava višesatno čitanje novina.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Getty Images) život duži, ali... Sve veći jaz: Prvi put u povijesti na Zemlji više starijih nego djece Slika nije dostupna Norveška u iščekivanju Otvoren je misteriozni paket star 100 godina!

Japan je, s druge strane, suočen s demografskom krizom uz stopu plodnosti od 1,37 djeteta po ženi 2008. dok je stopa od 2,07 nužna za prirodnu obnovu generacija. Japansko pučanstvo sa 127 milijuna stanovnika počelo se osipati i demografi smatraju da bi trebalo pasti na stotinjak milijuna do 2050., ako ne dođe do važnih promjena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene