Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Veselin Šljivančanin pred Haškim sudom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General bivše JNA optužen za ratne zločine u Vukovaru 1991. godine, u četvrtak je u svojoj obrani pred Haškim sudom tvrdio da JNA nije zapovijedala jedinicama Teritorijalne obrane Vukovara, prenose u četvrtak beogradski elektronički mediji.

Veselin Šljivančanin, koji je kao zapovjednik za sigurnost Prve gardijske brigade optužen za strijeljanje više od 250 hrvatskih ratnih zarobljenika na Ovčari 20. studenoga 1991. godine, zajedno sa zapovjednikom brigade Milom Mrkšićem i zapovjednikom jedne od četa Miroslavom Radićem, kazao je da je bio podređen isključivo Mrkšiću, kao i da je sve zapovijedi dobivao preko njega.

Pročitajte i ovo Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…" Policija - 3 Istraga u Vukovaru Lažna dojava o eksplozivnoj napravi u srednjoj školi: Učenici evakuirani, nastave nema ni sutra

Kako prenose beogradski mediji, pozivajući se na agenciju Beta, Šljivančanin u svojoj obrani tvrdi da nije imao nikakve nadležnosti u odnosu na vukovarsku Teritorijalnu obranu, osim u slučajevima kad su se njezine postrojbe obraćale za pomoć u suzbijanju nediscipline koja bi ugrozila borbenu spremnost.

Šljivančanin je u srijedu pred Haškim sudom započeo svjedočenje u svoju odbranu.

Zadaća Prve gardijske brigade JNA, koja nije bila elitna borbena postrojba, već se bavila osiguranjem objekata i osoba, bila je deblokada vojarne u Vukovaru i razoružavanje hrvatskih paravojnih snaga, kazao je Šljivančanin.

On se također brani time da se tijekom borbi u Vukovaru bavio utvrđivanjem zapovjedne strukture i brojnosti hrvatskih snaga u Vukovaru, s čijim je zapovjednicima često i razgovarao radio-vezom.

"Tim bivšim kolegama sam govorio da se mi ne trebamo ubijati i boriti i da trebamo pustiti političare da odrede kakvo će biti uređenje u Jugoslaviji", branio se Šljivančanin, dodajući da je od nadređenih u Beogradu dobio informacije da se nakon pada Vukovara u tamošnjoj bolnici među bolesnicima nalaze i pripadnici ZNG-a, "što se pokazalo točnim".

Optuženi Šljivančanin jučer je u svojoj obrani osporio i tvrdnje da je nekoliko dana prije masakra upravo on sudjelovao u postavljanju Miroljuba Vujovića za novog zapovjednika TO Vukovara i smjeni dotadašnjeg zapovjednika Dušana Jakšića.

On je odgovornost za tu odluku prebacio na optuženog Mrkšića i tadašnjeg zapovjednika Prvog gardijskog bataljuna, pukovnika Borivoja Tešića.

Vujović je, zajedno s još 16 pripadnika Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica" prošle godine osuđen pred beogradskim Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, a o žalbama na tu presudu konačni bi pravorijek ovih dana trebao donijeti i Vrhovni sud Srbije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene