Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kardinalski zbor je na petak najavio raspravu o seksualnom zlostavljanju unutar Rimokatoličke crkve.


Rasprava o skandalima koji su potresli Crkvu i izazvali njezinu najtežu krizu u posljednjih nekoliko desetljeća biti će prva koju je Vatikan sazvao na ovu temu. Rasprava je sazvana na poziv pape Benedikta XVI. i biti će održana u njegovoj nazočnosti.

Vezani članci Papa Franjo Profesori teologije osudili stajalište Vatikana o gej parovima: ''Život i ljubav istospolnih parova nisu manje vrijedni pred Bogom'' Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP) Francuski kardinal upleten u skandal s pedofilijom u Crkvi sastao se s papom Franjom

>> Pedofilija je najveći grijeh crkvene strukture

>> Celibat i pedofilija nemaju veze jedno s drugim!

'Odgovor Crkve na slučajeve seksualnog zlostavljanja' naziv je jedne od tema redovnog kardinalskog zasjedanja. To je prvi sastanak o seksualnom zlostavljanju na toj razini unutar Rimokatoličke crkve pošto je prije godinu dana u Irskoj objavljeno zastrašujuće izvješće o stotinama slučajeva seksualnog zlostavljanja djece koje su desetljećima provodili pojedinci unutar Crkve, a hijerarhija ih prešućivala i zataškavala.

Šokantno irsko otkriće srušilo je višedesetljenu šutnju te su progovorile i žrtve seksualnih zlostavljanja u Sjedinjenim Državama i europskim zemljama, među kojima i u Njemačkoj, domovini pape Benedikta XVI. Papa je ta zlostavljanja osudio, susreo se sa žrtvama i objavio naputke koje trebaju slijediti svi unutar Crkve kada se suoče s takvim slučajevima. (Fina)