Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlostavljanje u crkvenim redovima

Celibat i pedofilija nemaju veze jedno s drugim!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pedofilija u redovima katoličkih svećenika, monstruozna seksualna zlostavljanja o kojima se šuška, a šuti već desetljećima, počela su nicati iz dana u dan diljem Europe.

U Hrvatskoj su zabilježena dva slučaja pedofilije među svećenicima. Župnik s Raba osuđen je zbog bludničenja nad dječacima, a drugi župnik zbog zlostavljanja djevojčica dobio je tek uvjetnu kaznu. 'Da bi se pronašli uzroci pedofilije među svećenstvom, mora se preispitati i problem celibata', riječi su to bečkog nadbiskupa koje su izazvale brojne kontroverze. Problem pedofilije već dulje vrijeme potresa Katoličku crkvu. Zgražanje je izazvalo nedavno obraćanje dublinskog nadbiskupa Ircima. I papa se obratio vjernicima u Irskoj. Prvi je to takav dokument u povijesti kojim se jedan papa obratio vjernicima vezano uz šokantne činjenice o pedofiliji unutar crkvenih redova. Stotine slučajeva zlostavljanih djevojčica i dječaka u posljednjih 70 godina izbilo je na vidjelo samo u Irskoj. Tradicionalno katoličkoj zemlji. U Njemačkoj ih je 300. razočaranje je svakim danom sve veće i poprima ogromne razmjere. Čak milijun austrijanaca najavljuje izlazak iz Crkve.

Pročitajte i ovo Misa/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Crkva je sve znala Provjereno istražuje fratra pedofila: Tvrdi da je on žrtva te da za svećenike poput njega nema milosrđa Slika nije dostupna Skandal trese Crkvu Švicarska predsjednica predložila 'crnu listu' svećenika pedofila

>> Pedofilija je najveći grijeh crkvene strukture

Postavljaju se logična pitanja, kome vjerovati, kome povjeriti svoje dijete, kako znati krije li se iza svećeničke halje božji čovjek ili bolesnik? Mnogi svećenici ne kriju da je sve više takvih pitanja. Pedofilija nije zaobišla niti našu zemlju. Dva su slična skandala. Poznata je priča o šestinskom župniku iz Zagreba. Još poznatija o rapskom koji svoje grijehe sada nastoji okajati u riječkom zatvoru. Celibat koji je kao normu svećenstva Katoličke crkve uveo papa Grgur 7. u 11. stoljeću mnogi kritiziraju. Javna je tajna da se mnogi nisu pridržavali istog tog pravila. Prije godinu i pol dana pred kamerama Provjerenog govorili su svećenici koji su za vrijeme službovanja imali žene, pa i djecu.

Povezanosti između pedofilije i celibata nema

Osuda zbog prekršenih pravila došla je kako kažu od mnogih. No njihove su priče drukčije. Na kraju krajeva i oni su ljudi, zaljubili se u punoljetne žene, i između službovanja Bogu i obitelji, izabrali ovo drugo. Niti jedan svjetovni zakon time nije prekršen. Nitko od njih, s pravom, nije proglašen zločincem ili bolesnikom. Stoga i čudi na početku priloga izrečena izjava bečkog nadbiskupa kojom bi se ukidanjem celibata, dakle ukidanjem suzdržavanja od seksa, smanjio broj pedofila unutar Crkve.

Apsurdnim ga smatraju i stručnjaci kojis u razgovarali s ekipom emisije Provjereno. Povezanosti između pedofilije i celibata nema. Baš zbog činjenice da je u Katoličkoj crkvi celibat obveza, mnogi drže da je upravo katolički kler najnastraniji, te pedofiliju povezuju upravo s ovom religijom. Bijes zbog činjenice da se pedofilija unutar Crkve ne ograničava samo na katoličku nije i ne smije biti ništa manji. Javnost je šokirana prije svega radi pokušaja zataškavanja bolesnih umova koji su godinama zlostavljali maloljetne. A o svemu tome znao je i sam vrh Katoličke crkve. No mnogi su, kako bi se zataškala istina, jednostavno premještani u druge župe, samostane i biskupije. Sve dok hrabri pojedinci nisu počeli istupati sa svojim svjedočanstvima. Oštetni zahtjevi koje je američka Crkva platila bili su toliki da su bostonska i losanđeleska nadbiskupija proglasile bankrot. Financijski su namirili, no duševne patnje je teško zaliječiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene