Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Val vrućine koja danima ne jenjava u Europi prouzročio je do četvrtka 64 smrtna slučaja u Francuskoj, sušu i goleme štete u gospodarstvu Italije, redukcije struje u središtu Londona i snažne oluje u Njemačkoj.


Dvije trećine žrtava vrućine u Francuskoj starije su od 75 godina, priopćile su vlasti u Parizu. Prema podacima francuskog Meteorološkog instituta je srpanj ove godine bio najtopliji u zadnjih pedeset godina u Francuskoj. 

Vezani članci Nestašica vode: Ilustracija - 2 Kako je izgledao prvi dan redukcije vode u Istri? "Imali smo možda jedno, dva upozorenja..." Davorka Muškardin, specijalistica hitne medicine Kako se nositi s vrućinama i gdje ljudi najviše griješe? Liječnica za Dnevnik Nove TV: "Treba izbjegavati boravak vani, ali i..."

Najvreliji mjesec u zadnjih pedeset godina ipak je još uvijek bio kolovoz 2003. kada je u Francuskoj od posljedica vrućine smrtno stradalo gotovo 15 tisuća osoba i vlasti se nadaju da se ovog ljeta neće ponoviti taj scenarij.

U Poljskoj je u ruralnim područjima opskrba vodom postala
problematična. Ravnatelj poljskog zemaljskog ureda za vodoprivredu Mariusz Gajda u četvrtak je upozorio i na sve veću opasnost biološkog onečišćenja izvora vode kao i moguće zaraze. 
U vodenim rezervoarima grada Lodza u središnjoj Poljskoj pronađene su klice i voda je proglašena zaraženom.

U Njemačkoj su u noći od srijede na četvrtak harale oluje u kojima je u saveznim pokrajinama Sjeverno Porajnje Vestfalija i Baden-Wuerttemberg teže ranjeno najmanje pet osoba. Nevrijeme je u zapadnim dijelovima Njemačke izazvao i veliku materijalnu štetu.

U središtu Londona u četvrtak je uvedena redukcija električne energije nakon što su elektrodistributeri zbog sloma sustava morali isključiti struju tisućama pretplatnika. EDF Energy priopćio je da će više od 3 tisuće kućanstava u središtu Londona imati struju po četiri sata, a zatim četiri biti isključeno. 
Do sloma u elektroopskrbi došlo
je zbog prevelikog uključivanja uređaja za klimatizaciju u uredskim zgradama londonskog cityja.

Suša koja je pogodila engleska ruralna područja najgora je u
posljednjih 30 godina, objavljeno je u četvrtak u Somersetu. Zbog posljedica suše u četvrtak se oglasio i talijanski savez
poljoprivrednika CIA prema kojem je vrućina talijanskoj poljoprivredi već dosad prouzročila štete veće od 500 milijuna eura. 

Ako kiše ne padnu u idućih deset dana, upozorio je savez, ugrožena je ukupna žetva ove godine u Italiji. 

Najpogođenije su regije Piemonta, Lombardije,
Emilije Romagne i Veneta čija polja inače navodnjava rijeka Po. Trenutno riječnim koritom protječe manje od jedne šestine uobičajene vodene količine. 

Stanje u velikim sjevernotalijanskim jezerima Garda,
Como i Iseo samo još pogoršava vodotokove sjevernih rijeka: iz jezera se u rijeke ulijeva manje od 70 posto za ovo doba godine uobičajene količine vode, a meteorolozi upozoravaju da se i to smanjuje i očekuju manje od pola normalne količine tekućine.

U proteklih deset godina u Italiji se količina oborina smanjila za deset posto, upozoravaju stručnjaci. Italiji trenutno stoji na
raspolaganju 53 milijarde kubika vode na godinu, a nacionalna potrošnja iznosi 54,3 milijardi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju