Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crni niz

Val nasilja bez kraja: Muškarac zadavio suprugu, još dvojica napali bivše partnerice - jedan je ženi bacio kiselinu u lice

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Novi dan, novi slučaj nasilja nad ženama, a u Italiji se doista sve češće čini da nema tjedna u kojem nije zabilježeno nekoliko ubojstava žena ili neki drugi oblik rodno uvjetovanog nasilja.

Muškarac star 70 godina zadavio je svoju 66-godišnju suprugu u ponedjeljak navečer, a potom uzeo barbiturate u obiteljskoj kući u gradu Fano u regiji Marche.

Policiju je alarmiralo jedno od njihove djece, javlja ANSA. Muškarac je prebačen u bolnicu, ali nije u ozbiljnom stanju, a policija provodi očevid.

Tsunami nasilja

U Rimu je iste večeri 34-godišnji muškarac prekršio zabranu prilaska i napao svoju bivšu suprugu ispred njezine kuće. Odmah su ga uhitili karabinjeri, a tužitelj za kaznena djela nasilja zatražio je pooštravanje ranije određenih mjera opreza, javlja ANSA.

Pročitajte i ovo Ilustracija Femicid u Italiji Horor u susjedstvu, nema kraja nasilju nad ženama: Jednu je muž zapalio, drugu izbo nožem, obje su mrtve

Dan kasnije uhićen je 24-godišnji muškarac u Erbi blizu Coma jer je svojoj bivšoj djevojci bacio kiselinu u lice. Žena je prevezena u bolnicu s opeklinama, a lakše je ozlijeđen 47-godišnjak koji joj je pokušao pomoći.

Mladić je uhićen u kolovozu zbog uhođenja svoje bivše, javlja ANSA, a čekaju se detalji nove istrage.

Pročitajte i ovo Ilustracija Femicid u Italiji Lanac smrti potresa susjedstvo: Giulia je već 103. žrtva, trebala je diplomirati. Bivši dečko izbo ju je nožem

Najnoviji su to slučajevi u dugom lancu nasilja koji već dugo steže Italiju, a dodatno su uznemirili javnost nakon brutalnog ubojstva studentice Giulije Cecchettin, kojoj je prije nešto više od tjedan dana život oduzeo izbovši je nožem njezin bivši dečko Filippo Turetta.

On je nakon bijega uhićen prije nekoliko dana u Njemačkoj i čeka se njegovo skoro izručenje Italiji.

"Mi smo vapaj onih kojih više nema"

Talijanske škole održale su u utorak minutu šutnje u znak poštovanja prema Giuliji te svim ženama koje su žrtve zlostavljanja i nasilja, piše ANSA, a više od stotinu slučajeva femicida u Italiji zabilježeno je samo od početka ove godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi šok Nogometni trener zlostavljao maloljetnu sportašicu? Pokrenuta istraga, izdana mu je zabrana prilaska

Međutim, stotine rimskih srednjoškolaca pobunilo se protiv odluke da se minutom šutnje oda počast Cecchettin i izašli su u dvorišta svojih instituta kako bi digli buku za nju i za svaku žrtvu feminicida.

"U učionicama, na hodnicima, kažemo ne zaglušujućoj tišini! - Mi smo vapaj onih kojih više nema. Nema više žrtava", neke su od poruka koje su poslali srednjoškolci, koji su počast stradalim ženama i djevojčicama odali glasnim povicima i raznim drugim oblicima buke.

Vlada bi u srijedu trebala predstaviti plan za obrazovanje djece i mladih o odnosima u školama, a u sklopu napora za sprječavanje rodno uvjetovanog nasilja i zaustavljanje alarmantne bujice ubojstava žena u Italiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene